Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jen biomaso nikomu zdraví nepřinese

Česko

Vliv biopotravin na zdraví se často přeceňuje, to ale neznamená, že by je lidé neměli jíst, říká profesorka Jana Hajšlová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT.

* LN Jak je možné, že renomovaní vědci z celé Evropy vypracují dvě studie o biopotravinách se zcela opačným závěrem? A jak se v tom tedy mají vyznat samotní konzumenti?

Britská studie pouze dospěla k závěru, že zatím neexistují jednoznačné důkazy o vyšším pozitivním vlivu biopotravin na lidské zdraví v porovnání s konvenčními potravinami. A v tom mají vědci nepochybně pravdu. Je to totiž velmi složitý, nikoliv černobílý problém. Pokud bychom chtěli mluvit o zdravějších biopotravinách, pak bychom museli prokázat, že jejich konzumace má vliv na délku a kvalitu života. A taková věrohodná studie zatím neexistuje a ani nemůže existovat. Lidské zdraví ovlivňuje celá řada faktorů, zahrnutých pod pojmem životní styl, a ten není jenom o jídle.

* LN Konzumenti biopotravin ale tvrdí, že přece potraviny, vypěstované bez chemie, musí být obecně zdravější než konvenční produkce. A britští vědci vlastně nepřímo říkají, že chemie neškodí…

Opět je to složité. Biopotraviny mohou skutečně oproti konvenčním obsahovat vyšší množství látek s pozitivním účinkem pro lidský organismus. Zdůrazňuji mohou. Záleží totiž také na konkrétních klimatických a dalších podmínkách a také konkrétní odrůdě. V určitém období může například bioobilí obsahovat větší množství toxických produktů plísní, které naopak zdraví škodí. Jinak ale určitě najdeme v některých biopotravinách třeba více antioxidantů a naopak méně škodlivých dusičnanů.

* LN Proč tedy není možné říci, že biopotraviny jsou zdravější?

Protože záleží na celkovém složení stravy. Když budete jíst jen biomaso a biosádlo, určitě nebudete zdravější než lidé, kteří si hlídají jídelníček a jí třeba více konvenčního ovoce a zeleniny.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...