* LN Jak je možné, že renomovaní vědci z celé Evropy vypracují dvě studie o biopotravinách se zcela opačným závěrem? A jak se v tom tedy mají vyznat samotní konzumenti?
Britská studie pouze dospěla k závěru, že zatím neexistují jednoznačné důkazy o vyšším pozitivním vlivu biopotravin na lidské zdraví v porovnání s konvenčními potravinami. A v tom mají vědci nepochybně pravdu. Je to totiž velmi složitý, nikoliv černobílý problém. Pokud bychom chtěli mluvit o zdravějších biopotravinách, pak bychom museli prokázat, že jejich konzumace má vliv na délku a kvalitu života. A taková věrohodná studie zatím neexistuje a ani nemůže existovat. Lidské zdraví ovlivňuje celá řada faktorů, zahrnutých pod pojmem životní styl, a ten není jenom o jídle.
* LN Konzumenti biopotravin ale tvrdí, že přece potraviny, vypěstované bez chemie, musí být obecně zdravější než konvenční produkce. A britští vědci vlastně nepřímo říkají, že chemie neškodí…
Opět je to složité. Biopotraviny mohou skutečně oproti konvenčním obsahovat vyšší množství látek s pozitivním účinkem pro lidský organismus. Zdůrazňuji mohou. Záleží totiž také na konkrétních klimatických a dalších podmínkách a také konkrétní odrůdě. V určitém období může například bioobilí obsahovat větší množství toxických produktů plísní, které naopak zdraví škodí. Jinak ale určitě najdeme v některých biopotravinách třeba více antioxidantů a naopak méně škodlivých dusičnanů.
* LN Proč tedy není možné říci, že biopotraviny jsou zdravější?
Protože záleží na celkovém složení stravy. Když budete jíst jen biomaso a biosádlo, určitě nebudete zdravější než lidé, kteří si hlídají jídelníček a jí třeba více konvenčního ovoce a zeleniny.