Chřest se už sice právem vrátil na naše stoly, ale ne zase tolik na domácí pole. Pěstovat ho je sice výnosné, ale také pracné, a tak se většinou dováží. Stejně jako vína k němu přímo určená.
Naši sousedé, Němci a Rakušané, kteří doslova prožívají a užívají si sezonu, která právě začíná, k němu pijí speciálně připravená bílá vína. V restauracích, když si objednáte chřest, vám je také většinou nabídnou. Nesou označení Spargelwein, ovšem nikdo se nemusí bát, že jde o víno připravené zkvašením chřestu. Vinaři zde už po vinobraní myslí na své zákazníky a oddělují část mladých vín, která jsou nejlépe vhodná jako doplněk k jídlům z chřestu. Většinou jde o kupáže vín z několika bílých odrůd, které se v konečné vůni a chuti dokonale snoubí právě s nejrůznějšími úpravami jídel z chřestu.
U nás se o něco podobného zatím jako jediní pokusili lidé z Nového vinařství, které připravuje víno v domě Na Výsluní v Drnholci. Za pár let od vzniku v roce 2004 se dokázalo dobře zapsat u milovníků a znalců vína právě netradičními a originálními přístupy a prezentací svých vín. Například i když mají ve vinicích vysazeny červené odrůdy, nedělají z nich červené víno. Maximálně svěží růžové. Mají originální etikety i uzávěry. Používají šroubové i skleněné zátky. A jak už bylo řečeno, začali dělat i speciální víno určené přímo k jídlům připraveným z chřestu. Ten se latinsky jmenuje Asparagus officialis a označení Asparágus nese i specialita z Nového vinařství. Je to svěží, jemně minerální víno, dokonale sladěné z vín připravených z odrůd Veltlínské zelené a Sauvignon. Právem patří k nejúspěšnějším vínům z Nového vinařství.