130 let

K houbám nové víno: Hibernal

Česko

VÍNO NA TENTO VÍKEND

Výrazná vůně a chuť hub v dnešních těstovinách si žádá výraznější víno. U Dlouhého stolu přátel vína jsme k tomuto pokrmu vybrali z předložených vzorků Hibernal z Mělnického vinařství Kraus. Připravil ho Vilém Kraus, toho jména třetí, vnuk slavného vinařského odborníka, profesora Viléma Krause. Jde o české zemské víno z ročníku 2008, pocházející z vinice na Bílých březích. Označení zemské víno (české, moravské) zavedl do naší legislativy vinařský zákon z roku 2004. Víno musí pocházet z hroznů s cukernatostí nejméně 14 %, sklizených na našem území. Vinaři ho užívají, jako v tomto případě, i pro vína, která by mohla být přívlastková, ale nevyplatí se jim o toto zařazení žádat.

Hibernal od Krause z Mělníka má svítivou, zlatavě žlutou barvu, velmi příjemnou, pikantně ovocnou vůni s kořenitým podtónem, postupně se v ní objevují i citrusově grepové a později až černorybízové tóny. Chuť je plná, svěží, s výrazným kořenitým nástupem, který předchází pikantní citrusově ovocné příchuti. Ve střední části sílí ovocnost, v níž se postupně objevují i tóny černého rybízu.

Odrůda Hibernal se na našich vinicích objevila na přelomu tisíciletí a do Státní odrůdové knihy byla zapsána až v roce 2004. Teprve tento zápis umožňuje oficiální komerční využití jednotlivých odrůd. Hibernal vyšlechtil křížením odrůd Seidel a Ryzlink Rýnský v německém Geinsenheimu profesor Helmut Becker. Z Německa k nám přivezli sazenice právě Krausovci. Ukázalo se, že v našich podmínkách se Hibernalu velice daří a z jeho hroznů lze připravit velmi zajímavá vína.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás