Vyznavačům bezmasé kuchyně to připadá jako špatný vtip. Radnice městské části Praha 2 totiž totiž povolila prodej kaprů z kádí přímo před vchodem oblíbené vegetariánské restaurace v Bělehradské ulici. Součástí prodeje jsou i kapří jatka přímo u vchodu do restaurace.
A zákazníci jídelny, na jejímž lístku maso zaručeně nenajdete, nesou krok úředníků nelibě. „Je to bezohlednost a drzost. V minulých letech byli dál, posouvají se směrem sem. Argumentují tím, že zde nevadí tramvaji a ani autům v parkování. Myslím, že není velký rozdíl mezi tímto místem a ostatními v ulici,“ míní Tomáš Dudka z restaurace Beas Vegetarian Dhaba.
Podle něj se sice kapří jatka před vchodem neprojevila v poklesu tržeb, někteří zákazníci si ale raději odsedávají dál od výlohy. Některým zákazníkům vadí zápach krve, provozní tak raději u vchodu vyvěsil ceduli s omluvou.
S negativními reakcemi se setkali i prodejci kaprů, vesměs studenti. „Někteří návštěvníci nám říkají 'vrazi' nebo nám i lichotí slovy 'vypadáte dobře na to, že vraždíte zvířata', ale s majitelem restaurace komunikujeme v pohodě. Chápeme to, je to jako by měl zelinář stánek naproti řeznictví,“ řekl jeden z nich serveru Lidovky.cz.
ČTĚTE TAKÉ: |
Radnice Prahy 2 připouští, že umístění není právě citlivé a v případě stížností stánek přesune jinam. „Není to určitě žádný úmysl, protože o této souvislosti jsme nevěděli. Jestliže obyvatelé Prahy 2 mají pocit, že je to nějakým způsobem omezuje, tak tam v příštím roce opětovné umístění zvážíme,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí městské části Ilona Chalupská.
Anketa
Měl by se u umisťování stánků s kapry brát ohled na okolí?
Proč se kádě s rybami objevily právě před vegetariánskou restaurací? „Místa určuje na základě výběrového řízení PSK (Pražská správa komunikací – pozn. red.) a odbor dopravy pak vydává povolení o jejich provozování. Důležitým prvkem při rozhodování je přitom blízkost hydrantu,“ vysvětluje Chalupská.