Pondělí 4. července 2022, svátek má Prokop
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Když jeden (skvělý) steak prostě stačí

Česko

Do Café de Paris se chodí v podstatě jen na jediné: na hovězí roštěnou s domácími hranolky. V Praze byste těžko hledali lepší. K tomu tiché Maltézské náměstí a na romantický večer je zaděláno. Slušně tu zacházejí i s otloukánkem pražských „francouzských“ restaurací, cre` me br^ulée.

Existuje jen jediný důvod, proč chodit do Café de Paris: hovězí roštěná. Jídelní lístek toho ostatně jinak moc nenabízí. Vybrat si můžete mezi francouzskou cibulovou polévkou, paštikou z husích jater, hovězí roštěnou, vegetariánskou verzí oné roštěné a salátem s kozím sýrem. Dva předkrmy, dvě hlavní jídla a salát - toť vše. Dost odvážné, řekla bych.

Pak je tu ještě denní nabídka, která dělá dojem spíš nabídky stálé. Tady budete mít trochu víc prostoru pro výběr - pokud o něj tedy budete stát, když uvážíte kvality zdejší hovězí speciality.

K roštěné (279 Kč) dostanete zelený salát s lahodně hořčicovou francouzskou zálivkou. Přinesou ho před jídlem a číšník vám doporučí, abyste si půlku snědli hned a druhou si nechali k hlavnímu chodu. Pak vám na stůl dají dva malé grily, pod nimiž zapálí svíčky, takže jídlo zůstane teplé. Na jeden gril přijdou hranolky, druhý je vyhrazen roštěné. Kromě toho dostanete ještě pár kousků čerstvé bagety, kdyby snad hranolky nestačily. Tajemná omáčka Pokud si ho neobjednáte jinak, je hovězí připravováno na stupeň medium rare (středně syrové) a rozkrájeno na tenké plátky. Můžete si k němu vybrat buď bernskou omáčku, pařížskou omáčku z červeného vína nebo speciální omáčku Café de Paris. Ta se prý už 75 let připravuje podle tajného rodinného receptu. Hádám, že tajemná omáčka bude nejspíš obsahovat máslo, estragon a dijonskou hořčici - což by nebylo tak daleko od bernské omáčky, která se obvykle dělá z másla, estragonu, žloutků a octa. Je plná bylinek, chutná skvěle a dokonale doplňuje šťavnaté maso. Hovězí může být místy trochu houževnaté, to je ale pro roštěnou typické. Přece jen je to tučnější kousek masa. Jestli někdo v Praze ví o lepším steaku s hranolky, ať mi dá vědět...

Pokud si ovšem myslíte, že něco z téhle lahůdky je objev místního šéfkuchaře, tak vám teď budu muset dát malou přednášku z gastronomické historie (o níž jsem netušila ani já, dokud jsem se v rámci přípravy na tuto recenzi neporadila se svou věrnou přítelkyní Wikipedií). Původní restaurace Café de Paris byla v Ženevě. Právě zde začal v roce 1930 jistý pan Boubier vařit k roštěné máslovou omáčku, jíž se později začalo říkat „omáčka Café de Paris“. Pokrm se stal zdejší specialitou a jedinou položkou na jídelním lístku této restaurace. Od té doby získalo licenci na omáčku mnoho podniků po celém světě - mimo jiné také Café de Paris v Praze.

Podobný koncept - s podobnou omáčkou - si osvojil i francouzský restaurační řetězec L'Entrecôte, který svoji první restauraci vytvořenou podle vzoru Café de Paris otevřel v roce 1959. Před dvěma lety pak jeden reportér z deníku Le Monde nechal provést chemický rozbor tajné omáčky restaurace L'Entrecôte a zjistil, že se skládá z následujících surovin: čerstvého tymiánu, tymiánových květů, plnotučné smetany, bílé dijonské hořčice, másla a kuřecích jater. Restaurace správnost rozboru popřela.

Také pražské Café de Paris o složení omáčky mlčí. A i když jsou další jídla na zdejším menu méně tajemná, chutnají většinou neméně skvěle. Francouzskou cibulačku (45 Kč) tady dělají z jemného vývaru z bílého vína, nikoli se zapečenou sýrovou krustou. Ozdobena je jen jediným plátkem křupavé bagety a malým množstvím roztaveného sýra. Díky tomu je polévka daleko lehčí a do letních dnů se hodí lépe než její verze se sýrovou krustou, které jsou obvyklejší.

Vývar „posílený ginem“?

Paštiky z husích jater (159 Kč) nebylo mnoho, ale byla dobrá. Máslový kousek paštiky byl posypán sezamovými semínky a zalit výraznou višňovou a švestkovou šťávou. Méně se povedla polévka dne, vlažný kuřecí vývar „posílený ginem“ (65 Kč) a podávaný ve sklenici na martini s plátkem limetky. Byl slaný jako mořská voda. Velký dojem na mě neudělala ani vegetariánská verze roštěné (295 Kč) se svým lehce převařeným lilkem a cuketou v mazlavé bernské omáčce. Opečené kousky uzeného tofu ale chutnaly překvapivě dobře, i když ne tak dobře jako hovězí na talíři mé kamarádky. Za velkou část svého kouzla může Café de Paris poděkovat umístění na tichém Maltézském náměstí. Venku na ulici i uvnitř ve dvoře najdete malé stolky a dvě místnosti uvnitř jsou zařízeny nábytkem potaženým červenou kůží, stěny zdobí pohlednice od spokojených zákazníků. Příjemná je i obsluha - jakmile dojíte svoji první porci masa a hranolků, už tu jsou číšníci a sami vám naloží na talíř další. Zkrátka útulný malý rodinný podnik, který si na nic nehraje.

Protože jste ve francouzském restaurantu, najdete tu i promyšlenou nabídku francouzských vín za rozumné ceny a vynikající limonádu z brusinek, zázvoru a černého bezu (za ceny poněkud méně rozumné - 69 Kč za malou lahev).

Na tomto místě už jsem několikrát napsala, že creme brulée ` ^ bývá tak trochu levný trik. V podání Café de Paris (za 95 Kč) si ho ale nenechte ujít. Dezert byl navrchu křupavý a vespod úžasně smetanový a navíc k němu byl i kopeček mangové zmrzliny a pár zrníček slaného cayenského pepře. Skvělá tečka za jídlem v tomto malém podniku s duší.

***

gurmánská bomba překvapivě dobré průměr nic moc raději se vyhnout Recenze je nezávislá, náklady platí výhradně redakce Lidových novin.

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!