Nový jedenáctistupňový speciál se vyznačuje nazelenalou barvou, osvěžující chutí a podle jeho tvůrců pomůže zahnat i chřipku. „Kopřivu začali do piva už v 17. století přidávat obyvatelé na britských ostrovech. Bylina obsahuje vitamin C, pomáhá vázat železo v těle a pročišťuje krev, pivo by mělo pomoci posílit organismus na konci zimy, kdy na tělo útočí různé virózy,“ uvedl pracovník zámku Radovan Koudelka.
Kopřivové pivo by se mělo v zámeckém komplexu čepovat do konce příštího týdne. Odborníci jej doporučují ke zvěřině – je nízkotučná a posílí organismus, který kopřiva zároveň vyčistí.
V Anglii a ve Skotsku se kopřivové pivo pije jako lék dodnes, v tuzemsku ho příležitostně uvaří některé pivovary. V nabídce ho má například Pivovarský dům v Praze. „Většinou se ale používají kopřivové výtažky, které se přidají až nakonec, kdežto my přidáváme sušené kopřivy ve fázi chmelovaru, tedy v okamžiku, kdy se sladina vaří s chmelem,“ zdůraznil Koudelka.
Kopřivová jedenáctka je v pořadí jedenáctým pivním speciálem, kterou minipivovar za dobu své existence od června 2007 uvařil. Bylo mezi nimi bezlepkové pivo či pivo z hroznové šťávy.
Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání
Regionální mutace| Lidové noviny - Morava