Jídelna prý zanedbávala dodržování požadavků na čistotu a dobrý stav provozovny. „V lednicích chyběly teploměry, chyběla síť proti vnikání hmyzu, k přípravě jídel bylo používáno i poškozené, otlučené nádobí, při kontrole byly nalezeny i uzeniny s prošlou dobou spotřeby a potraviny nevhodně skladované,“ uvedla pro iDNES.cz Dagmar Smitková z českobudějovické krajské hygienické stanice.
Plzeňská salmonela nepocházela z podezřelého chovu. Hygienici pátrají dál![]() |
Jídelna bude uzavřená až do sanace prostor a následné kontroly provedené stěry interiéru, řekla epidemioložka českobudějovické krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková.
Podle serveru salmonelou onemocněli i někteří zaměstnanci občerstvení, které denně připravuje zhruba 50 porcí hotových jídel a k tomu dva druhy polévky. Luňáčková webu řekla, že nemocní jsou z celé České republiky, proto se k hygienikům dostávají zprávy o diagnóze se zpožděním. „Jídlo si totiž dávali hlavně turisté. Naštěstí mezi nimi nejsou děti,“ dodala.
Laboratorní testy teď dělá Zdravotní ústav v Brně, hygienici očekávají výsledky do týdne.