Francie Vzdálenost z Prahy: 1476 km Co dělat na místě:
Strážci krajiny
Legendárních symbolů Bretaně, které dávají zdejší krajině po setmění její neobyčejnou atmosféru, na pobřeží napočítáte na 80, ale navštívit můžete jen některé
z nich. Hned několik jich najdete na ostrově Oessant. Uvidíte tu i nejstarší bretonskýmaják Stiff z roku 1685 nebo maják Créac'h, jehož světelný kužel je druhý nejvýkonnější na světě. Ve zdejším muzeu se můžete seznámit s životem strážce a po strmém výstupu i s technickými parametry světelné věže. Ten nejkrásnější maják, Saint Mathieu v Plougonvelin, najdete na jednom z nejzápadnějších výběžků kraje zvaného Finistére (konec světa), který hlídá útes s ruinami gotického opatství v zádech. Impozantní pohled z výšky 58 metrů po 163 schodech a romantika na druhou (www.plougonvelin-fr.com).
Bretonské pivo
Bretani se podle národního nápoje přezdívá také země cideru. Mírně alkoholický nápoj z jablek bývá jemně perlivý a podle odrůdy ovoce suchý, sladší nebo nahořklý. Nejlepší nápoj pochází z oblastí Cornouaille, která jako první získala status AOC, a z regionů Fouesnant, Hennebont nebo Val de Rance. Pije se ze šálků a je ideálnímdoplňkem k místním galettes, tmavým palačinkám z pohankové mouky. Jedinečnou příležitost ochutnat nový cider můžete využít na Fte de la Pomme (Slavnosti jablek) 10. října v Le Bourg v Sulniacu (www.sulniac.fr). Palačinky galettes zasemůžete ve velkémochutnat v Pleumeur-Bodou na Fte du Blé Noir 3. října (Slavnosti pohanky, www.pleumeur-bodou.com).
Le beurre salé
Bretonské slané máslo je esencí země s vůní šťavnatých pastvin i mořské soli. Jediná ruční máslová manufaktura ve Francii Le Beurre Bordier (La Riviere 35530, Noyal-sur-Vilaine) vyrábí máslo z vybraných
druhů bretonského mléka v bio kvalitě autentickou technikou stloukání z 19. století. Proces mísení čistéhomásla s mořskou solí probíhá ručně. A výsledek? Chuťový artefakt, na chleba už nechcete nic jiného. Originální máslo tu dostanete ve čtyřech příchutích,
s větším či menším množstvím soli, uzené a také s příměsí mořských řas. A jestli se vůně a chuti másla nemůžete nabažit, vydejte se do Plonevez-du-Faou, kde se 28. září koná Fte du beurre, tradiční slavnost másla s bretonskou muzikou.
Tradiční afrodiziakum
Mušle a slávky se v bretonském Atlantiku pěstují na speciálních plůtcích zvaných „bouchots“ spolu s více než tuctem druhů plochých i miskovitých ústřic. Tahle vitální ingredience bretonské kuchyně je ale věda! Bretonské slávky z bouchots jsou poměrně malé, ale velice delikátní. Pokud je nakupujete, musí být pevně a zcela uzavřené, jen takové jsou opravdu čerstvé. A jak je to s chutí svůdné ústřice? Cancale jsou jemně slané a vláčnější, zatímco ty z Pampoilu jsou na chuť plné a tučnější, Riviere de Tréguier z vod bohatých na plankton mají rostlinnou příchuť, zatímco Moriaix-Penzé mají chuť poněkud dřevitou... Příležitost poznat, jak roste a chutná ústřice na bretonskémpobřeží Pointe de Bilfot a na ostrově Ile de Bréhat, dostanete v Plouézec, kde se koná 12. září tancovačka pod širým nebem s ohňostrojem a velkou ochutnávkou.