Falešné maso z 3D tiskárny jde do módy. Jeho ekologický přínos ale pokulhává

Premium

Maso z 3D tiskárny jde do módy. | foto: Pixabay.com

  5:00
Rovnice vypadá jednoznačně – planetě prospěje, když se zřekneme živočišných výrobků. Jenomže ono to není tak jednoduché.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Španělská firma Novameat vymyslela rostlinnou obdobu masa, která vzniká na 3D tiskárně, přístroje mají zvládnout vychrlit až půl tuny steaků za hodinu. Dánská studentská skupina využívá prostorový tisk, aby stvořila lososa, tvoří ho houbové a hráškové bílkoviny. Izraelci přišli na to, jak vypiplat masové buňky v laboratoři a pak je namnožit na 3D tiskárně. Řetězec Tesco hodlá do tří let prodávat o tři sta procent víc alternativ vůči masu, než jak to dělá teď. Nemaso se stává v západním světě obrovskou módou a dosáhlo už i českých luhů: před pár dny zřídila Potravinářská komora s podporou ministerstva zemědělství Platformu pro alternativní potraviny a nápoje.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.