Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Medvědí tlapky

Česko

Mnoho kuchařek má z medvědích tlapek hrůzu, protože se rády přilepují k formičkám a nejdou vyklopit v jednom kuse, takže rázem odepíší veškerou předchozí námahu. Jenže ať světlé, nebo tmavé (podle toho, zda vezmete do spolku kakao), díky skořici, mletému hřebíčku a citronové kůře jsou parádně voňavé.

A úspěšné.

1. Troubu předehřejte na 160 °C, ořechy nasypte na plech a pečte asi 10 minut, dokud se nerozvoní.

Vždy po pár minutách protřepte nebo promíchejte. Vychladlé krátce rozmixujte nebo nastrouhejte.

2. Ořechy smíchejte v misce s cukrem, moukou, kořením a kůrou, příp. i kakaem. Přidejte změklé máslo, vajíčko a vše zpracujte na vláčné těsto (nejprve v misce, pak rukama na pracovní ploše).

Zabalte do fólie a nechte v ledničce odpočinout aspoň 6 hodin.

3. Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky nevymazávejte, těsto je mastné dost. Odkrajujte kousky těsta a rukama je vtlačte do formiček tak, aby kopírovalo formičku všude ve stejně široké vrstvě -neplňte tedy formičky až po okraj, uprostřed musí zůstat důlek.

Rozložte formičky na plech (těstem nahoru) a pečte zhruba 8 minut. Jakmile jsou hotové, jejich okraj zezlátne (to však uvidíte jen u verze bez kakaa).

4. Upečené vyndejte i s plechem a nechte minutu stát, půjdou pak lépe vyklopit. Pozor: ven z formiček je však musíte dostat ještě teplé.

5. Vyklopené tlapky rozložte na talíř vyboulenou stranou nahoru a ještě za horka poprašte vanilkovým cukrem.

Případně je ještě teplé můžete obalit.

Na asi 20 tlap: 120 g vyloupaných vlašských ořechů, 150 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru 100 g másla pokojové teploty vajíčko, lžičky mleté skořice lžičky mletého hřebíčku 1 lžička dobrého kakaa (nemusí být), kůra z citronu

Pečeme na Vánoce Všechny recepty najdete v knize Jany Florentýny Zatloukalové Vánoční kuchařka pro dceru, která právě vyšla v nakladatelství Smart Press. Provoňte si domácnost cukrovím jako od maminky. Recepty jsou tak jednoduché, že je zvládne i začátečník. Příští sobotu se těšte na pokračování