27. září 2019 18:11 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Ministerstvo financí chce zavést stravenkový paušál od roku 2021. Expert tvrdí, že vymýtí trh se stravenkami

Stravenky - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Stravenky - ilustrační foto. | foto:  František Vlček, Lidové noviny

PRAHA V případě přijetí návrhu ministerstva financí zavést takzvaný stravenkový paušál trh se stravenkami postupně vymizí. V pátek to řekl analytik investiční skupiny Natland Petr Bartoň. Český trh se stravenkami odhadl na zhruba 24 miliard korun ročně. Stravenkový paušál plánuje ministerstvo financí zavést jako alternativu stravenkám a podnikovému stravování od roku 2021, řekla v pátek ministryně financí Alena Schillerová.

MF připravuje novelu zákona o daních z příjmů, která zavede stravenkový paušál. Zaměstnanec by dostával peníze na stravu přímo.  Stravenkový paušál plánuje ministerstvo financí zavést jako alternativu stravenkám a podnikovému stravování od roku 2021. V pátek  to novinářům řekla ministryně financí Alena Schillerová. Daňové zvýhodnění paušálu by podle ní mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

„Mám v hlavě to, že by měly být dvě částky, tedy mzda, která podléhá všem povinným odvodům, a pak částka, která nebude podléhat odvodům. Sleduji jediné, a to zjednodušení administrativy,“ uvedla Schillerová. Stát podle ní nebude kontrolovat, jak lidé s paušálem naloží. „Kouzlo paušálu je v tom, že se nestaráte o to, co s ním kdo dělá,“ dodala.

V Česku jsou podle analytika Petra Bartoně zhruba čtyři miliony zaměstnanců, z nichž milion není v systému. Zbylé tři miliony jsou rozděleny půl na půl mezi závodní stravování a stravenkáře. Ti tak při průměrné hodnotě stravenky 80 Kč a při 200 odpracovaných dnech zaplatí ročně zhruba 24 miliard stravenkami, nikoli korunami.

Podle předsedy Asociace provozovatelů poukázkových systémů Davida Rýce ovšem i řada malých firem, které nemají kantýnu ani stravenky, svým zaměstnancům stravování zajišťuje, například dovozem jídlo nebo dohodou s restauracemi.

„Pokud budou peníze na cokoli k dispozici za stejných nebo dokonce lepších podmínek jako papírky na jídlo, pak velikost stravenkového trhu bude během par let konvergovat k nule,“ uvedl Bartoň. Pokud bude někdo chtít ukázat, jak starostlivě pečuje o své pracovníky, aby nezapomínali jíst, pak podle něj nějaká symbolická forma stravenek přežije.

„Češi stravenky hojně využívají a u zaměstnavatelů patří mezi nejčastější benefity,“ upozornil Adam Páleníček z KPMG. Tři největší společnosti na českém trhu Sodexo Pass, Edenred (Ticket Restaurant) a Up (Ch?que Déjeuner) mají společně přibližně 1,5 milionů zákazníků. Nicméně celkový trh je podle něj větší a nelze zcela přesně kvantifikovat, protože některé společnosti, například obchodní řetězce Lidl či Kaufland, vydávají vlastní stravenky.

Po změně dnešního systému podle ministerstva již dlouho volají provozovatelé hospod a restaurací, kteří platí na úkor své marže provize pět až sedm procent stravenkářským společnostem. Návrh má podporu Asociace hotelů a restaurací ČR a Asociace českého tradičního obchodu.

S návrhem MF souhlasí podle průzkumu Hospodářské komory sedm z deseti firem bez ohledu na jejich velikost nebo zaměření. Současný systém považuje podle HK za vyhovující jen sedm procent účastníků průzkumu. Firmy si od zavedení paušálu podle průzkumu slibují především snížení administrativy. Zároveň očekávají, že nebudou muset stravenkovým společnostem platit provize ze stravenek nebo čekat na jejich proplacení. Naopak odboráři s návrhem nesouhlasí.

Návrh MF, v rámci kterého by zaměstnanec dostával peníze na stravu přímo, by podle výpočtů Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) měl negativní dopad na státní rozpočet zhruba sedm miliard korun ročně. Naopak současný systém má pozitivní dopad na rozpočet 1,6 miliardy Kč ročně. MF se proti tvrzení asociace ohradilo s tím, že dopad na rozpočet bude nižší. Sedmimiliardová ztráta pro rozpočet podle výpočtů APROPOS vychází z toho, že by se zhruba jednomu milionu zaměstnanců, kteří systém podpory stravování nevyužívají, začal vyplácet paušál 50 Kč denně.

„Podstata záměru je, že nic neměníme na daňovém zvýhodnění. Dále se z něj nebude platit zdravotní a sociální pojištění,“ uvedla Schillerová. Dodala, že by zůstala zachována i hranice pro maximální příspěvek zaměstnavatele uplatnitelný jako sleva na dani. Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám uhradit maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část doplácí zaměstnanci, v některých případech je hradí i zaměstnavatel, ovšem už bez slevy na dani. Nejvýhodnější hodnota stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele letos činí 123 Kč.

Do připomínkového řízení by podle Schillerové měl jít daňový balíček pro rok 2021, který bude obsahovat i zavedení paušálu, na jaře příštího roku.

ČTK
Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Václav Klaus starší | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Deset dní a Slavia mohla zmizet. Miliardář Šimáně exkluzivně vypráví

Miliardář Jiří Šimáně | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jiří Šimáně, jeden z nejbohatších Čechů, koupil před pěti lety zadluženou Slavii. Klub nad propastí. Ta stejná Slavia,...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Psychoterapeut Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Specialista na pojištění

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Praha, Středočeský kraj