Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Mráz pomohl vinařům, nečekali na Vánoce

Česko

BRNO/VALTICE Letošní ročník ledového vína neponese poprvé po několika letech jako datum sklizně období Vánoc. Po víkendu má většina vinařů sklizeno. Ve srovnání s minulými roky velice brzy.

„Když procházím uplynulé roky, většinou se sklízelo o Vánocích,“ potvrzuje Marek Babisz z Národního vinařského centra ve Valticích. Poslední zmrzlé hrozny ale letos opouštěly vinice většinou o víkendu, mnozí vinaři se už o úrodu postarali v polovině týdne. „Už máme sklizeno,“ potvrzuje například Jaroslav Matocha z Vinných sklepů Valtice, jež patří k významným producentům ledového vína.

Vinaři přiznávají, že situace byla letos dramatická zejména vzhledem k počasí. „Bylo dost srážek, hrozilo opadávání, hniloba,“ připomíná Dušan Florián z Vinařství Baloun ve Velkých Pavlovicích. Pro ledové víno přitom vinaři vyhrazují odolné odrůdy, jako je ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, chardonnay, sauvignon nebo veltlínské zelené, u modrých odrůd frankovka nebo andré.

Ledové víno: To je pro vinaře i brzké vstávání Když chtějí sklízet ledové víno, musejí si vinaři hlídat čas. Musejí se předem dohodnout s inspektorem Státní zemědělské a potravinářské inspekce, který na sklizeň dohlíží, a dohodnout patřičný počet sběračů. Často se sklízí ještě za tmy.

Hrozny určené k výrobě ledového vína je totiž nutné sklízet při teplotě minus sedm stupňů Celsia a nižších. Během lisování nesmí rozmrznout, jen tak část vody zůstane nevylisovaná v podobě ledových krystalků. Tím jsou vína chuťově plnější a také sladší, mívají méně alkoholu. Náročné výrobě odpovídají i ceny – řádově stokoruny za lahev o objemu 0,3 litru.

Sami vinaři přiznávají, že v posledních letech přicházely dostatečné mrazy obvykle pozdě, někteří hrozny na ledové víno sklízeli i po Vánocích. „Nebývá to ale pravidlem, v předchozích letech to bývalo tak v první polovině prosince, kolem Mikuláše,“ připomíná Florián.

Letošní ročník vín bude vynikající. Na vinicích byla menší úroda, ale o to kvalitnější hrozny, vysoce překračující minimální cukernatost předepsanou pro standardní vína. A platí to i pro vína ledová.

„Ledová vína jsou jako naše specialita atraktivní i pro cizince,“ připomíná ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec. Například podle průzkumu ruského portálu iLoveCR.ru patří mezi Rusy ledové víno mezi deset nejoblíbenějších suvenýrů z Česka.

Autor: