Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Na Food Festivalu vaří i diváci

Česko

Déšť a vůně gurmánských delikates. Na Alšově nábřeží začal včera třídenní Prague Food Festival. Počasí mu nepřeje.

PRAHA Kuchařská show, jaká v Česku ještě nebyla. Takovou ambici má pražský Prague Food Festival, který až do nedělní noci probíhá na Alšově nábřeží, Křižovnickém náměstí a v okolí. Platí to zejména o kotvící výletní lodi Nepomuk a deseti zastřešených pontonech na vltavské hladině mezi Karlovým a Mánesovým mostem. K pontonům zajíždějí vyhlídkové lodi.

Po oba víkendové dny se začíná v pravé poledne a končí ve 22 hodin. Už včerejší první festivalový den ukázal, že počasí české gurmány neodradí. Navzdory dešti byl festivalový areál plný. Lidé byli zvědaví zejména na to, jaké delikatesy ochutnají. Kulinářský festival nabízí průřez gastronomií celého světa, hlavně ukázky české, brazilské, francouzské, japonské, středozemní, thajské, ale například i košer kuchyně.

Ve festivalovém areálu jsou stánky, restaurace i nápojové bary. Například loď Nepomuk funguje jako pivnice, která nabízí Plzeňský Prazdroj i méně obvyklé značky piva. Gurmáni se tam také dozvědí, jaká jídla lze spojovat s konzumací tohoto lahodného moku.

Novinkou bude letos dnešní cooking show. „Před zraky diváků se představí nejlepší šéfkuchaři, ale nebudou vařit sami, vždy si k tomu vyberou ještě jednoho z řad diváků,“ řekla Dominika Vrkotová z pořadatelského týmu. Do soutěže se zapojí šéfkuchaři více než třiceti prestižních pražských restaurací, které patří k nejlepším v zemi. Je mezi nimi například restaurace La Degustation Bohéme Bourgeoise, Francouzská restaurace otevřená v Obecním domě, Rialto Restorante, Vikárka na Pražském hradě, U Kastelána a restaurace V Zátiší. V rámci prezentace těchto restaurací lze dnes v 16 hodin prožít atmosféru rybího trhu. O hodinu později kuchaři z restaurace Bellevue připraví cuketové pyré a karamelizovanou černou tresku.

Kdo s koho, to se ukáže zítra od 14 hodin, kdy bude probíhat soutěž profesionálních kuchařů o nejlepší jídla uvařená z chřestu. Na pontonu Svět proběhne dnes a zítra barmanská show, během níž mohou návštěvníci ochutnat různé druhy koktejlů a zhlédnout soutěž barmanů. Vstupenka na jeden den činí 350 korun. „V tom je zahrnuto stokorunové základní vstupné a 250 korun na základní konzumaci, která se rovná deseti grandům, což je festivalové platidlo v hodnotě pětadvaceti korun,“ sdělila Vrkotová.

Pořadatelé mysleli i na velké gurmány, kterým základní menu nebude stačit. Ve festivalovém areálu jsou proto banky, v nichž si další festivalová platidla mohou dokoupit.

***

Jak bude o víkendu

Na většině území Prahy bude dnes a zítra oblačno až zataženo, ojediněle se vyskytnou i bouřky. Zítra bude pršet méně, ranní teploty budou 7 až 9 stupňů, odpolední 17 až 19 stupňů Celsia. „Nic výjimečného,“ potvrdil meteorolog Karel Vašíček. I lidová pranostika říká: studený máj, v stodole ráj.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...