Nejprve začaly mít o víkendu problémy asi tři desítky osob, které se v jídelně stravují. "Kultivační vyšetření do čtvrtka potvrdila bakteriální onemocnění bacilární úplavici nejdříve u jedenácti osob a teď k nim další tři přibyli. Momentálně tedy registrujeme 14 případů," uvedl dnes ředitel Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Zdeněk Velikovský. Během dneška se také objevili další lidé s klinickými příznaky onemocnění.
Zdrojem bakterie bramborový salát
Postižení snědli minulý pátek v jídelně bramborový salát, který by mohl být zdrojem bakterie. Hygienici ve středu dělali odběry u zaměstnanců stravovacího zařízení, ale výsledky ještě nemají k dispozici.
Počet nakažených úplavicí se podle odhadů ještě může zvyšovat. Hygienici nařídili v jídelně dezinfekci a také informovali o situaci okolní firmy, jejichž zaměstnanci se tam stravovali.
"Vyšetření postižených lidí chvilku trvá, myslím si, že v pondělí bychom mohli mít už celkem přesná čísla. Ale může se to dál měnit ještě během příštího týdne," uvedla epidemioložka krajské hygienické stanice Marcela Fryšová.
Omezení se týká a rodinných příslušníků
Podle jejího odhadu bakterie nakazily několik desítek lidí. Pacienti, u nichž se zjistí úplavice, musejí zůstat doma a jisté omezení se týká i jejich rodinných příslušníků. "Například děti, jejichž rodič nebo sourozenec má úplavici, nesmí cestovat na letní tábor," řekla epidemioložka, která se v posledních letech nesetkala s masivnější nákazou tohoto druhu. "Sem tam se u někoho vyskytla úplavice. Ale nejednalo se o epidemii," vysvětlila Fryšová.
Bacilární úplavice je jedna z nejnakažlivějších bakteriálních střevních nákaz. Vysoce nakažlivé průjmové onemocnění se může projevovat vysokými teplotami, bolestí břicha, bolestivým nutkáním na stolici, provázejí je vodnaté průjmy s příměsí hlenu a krve. Závažnost je ovlivněna věkem pacienta. Nebezpečná je rychlá dehydratace organismu. Zdrojem je nemocný člověk.