Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Na Moravě přibývá ekovinařů

Česko

PRAHA Plocha tuzemských vinic se za posledních 90 let téměř ztrojnásobila. Zatímco v roce 1920 zabíraly vinice necelých 6000 hektarů půdy, loni jejich výměra dosáhla 16 364 hektarů. Výrazně vzrostla také spotřeba vína, vyplývá z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Ještě výrazněji vzrostla celková tuzemská produkce hroznů. Ta se podle předsedkyně ČSÚ Ivy Ritschelové od roku 1920, kdy vinaři sklidili 24 000 tun, zvýšila na téměř čtyřnásobek.

Převážná většina vinic (95 procent) se nachází na Moravě, zbylých pět procent v Čechách, vyplývá z šetření ČSÚ. Největší vinařskou podoblastí je Velkopavlovická podoblast, která loni zaujímala 5428 hektarů.

Zvyšuje se podíl modrých moštových odrůd, přesto téměř dvě třetiny pěstovaných odrůd stále představují odrůdy bílé.

Plocha tuzemských vinic výrazně rostla s podporou státu zejména v letech 2003 a 2004 před vstupem země do Evropské unie. Vinice se tehdy rozšířily zhruba o 7000 hektarů. Česká republika se totiž zavázala nerozšiřovat po vstupu do Evropské unie plochy svých vinic, a vinaři tak na poslední chvíli využili možnosti výrazněji navýšit pěstební plochy.

Podíl hroznového vína na produkci zemědělského odvětví v Česku není ani jednoprocentní. To je výrazně méně ve srovnání s průměrem Evropské unie, kde se podíl vinařství na zemědělské výrobě blíží pěti procentům. Například v sousedním Rakousku přesahuje podíl dokonce sedm procent, v Německu necelá tři procenta.

S přibýváním ekofarem v Česku se zvyšuje také počet vinařů, kteří hospodaří podle pravidel ekologického zemědělství, uvedli statistici. Ekologicky se loni hospodařilo na čtyřech procentech tuzemských vinic. Z celkového počtu 2689 ekologických zemědělců tvořili vinaři 2,4 procenta.

V roce 1948 vypil obyvatel tehdejšího Československa v průměru necelých pět litrů vína z hroznů ročně, v roce 2008 to bylo již víc než 16 litrů. Přesto Češi stále zaostávají za celoevropským průměrem, který se dlouhodobě pohybuje kolem 30 litrů na osobu a rok.

Tuzemští vinaři vyrobili v uplynulé sezoně rekordních 840 tisíc hektolitrů vína, o dvacet tisíc více než o rok dříve. Z celkové produkce připadlo 530 tisíc hektolitrů na bílé a 310 tisíc hektolitrů na červené víno.

Vývoz vín vzrostl meziročně o 36 procent na 209 tisíc hektolitrů za půl miliardy korun.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Čechy