Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Naučte se vařit kávu

Česko

Jen pět až deset procent gastronomických zařízení umí správně připravit kávu, říká Jan Hořínek z marketingového oddělení divize Dowe Egberts společnosti SARA LEE CZECH REPUBLIC.

* LN Nejvíce kávy konzumují lidé ve skandinávských zemích. Víte, proč tomu tak je?

Je to dáno především geografií, respektive chladnějším počasím. Lidé tam oproti jižanům vypijí více teplých nápojů. Do značné míry je to dáno i tamější kulturou. Obyvatelé Skandinávie si ale neudržují celosvětové prvenství v množství vypitých šálků, ale litrů. Kávu si připravují do velkých hrnků.

* LN V Evropě se řadíme v množství vypité kávy až na osmnácté místo. Jakou kávu si Češi nejčastěji připravují?

Takzvaného turka, který ale nemá nic společného s tureckou kávou. Připravuje si ho asi devadesát procent těch, kteří si kupují mletou kávu. Velký zájem Češi projevují také o instantní kávu, a pomalu se rozšiřuje počet domácností, které vlastní kávovar. Je to dáno především tím, že se zlepšuje ekonomická situace rodin a kultura pití kávy. To, jak se připravuje kafe, se lidé začínají učit až teď.

* LN Kolik peněz bychom měli do kávovaru investovat?

Aspoň deset tisíc.

* LN Uvádíte, že nejčastěji lidé konzumují turka. Obsahuje více kofeinu než espresso?

Ano, ale kromě toho obsahuje také nejvíce karcinogenů, které se začínají rozpouštět po třech až čtyřech minutách.

* LN Obsahuje každá káva karcinogeny?

Ano, pokud se nesprávně udělá. Při přípravě espressa by voda měla přes kávu protékat jen dvacet až třicet vteřin, pak se začínají uvolňovat karcinogenní látky - takzvaný sekundární extrakt, který mimo jiné může vyvolat žaludeční problémy a nevolnost. Poznáte to podle bílé skvrny na povrchu nápoje. V některých restauracích vám ale kafe zamíchají, že to nepoznáte. Kofein se začíná uvolňovat po dvaceti vteřinách.

* LN Co když připravuji kafe lungo, tedy takové, na které je potřeba více vody?

Voda musí přes kávu rychleji protékat. Toho docílíte tím, že nebudete kávu stlačovat nebo použijete tu, která je hruběji namletá. Třetí možností je, že šálek do třetiny naplníte vodou a pak do něj necháte stékat kávu. Tato varianta se ale u nás moc nepoužívá. Většina lidí vodu doleje následně, což je chyba.

* LN Zmínil jste se, že je u nás velmi oblíbená instantní káva. Jak je na tom ta s obsahem karcinogenů?

Instantní káva díky odlišnému zpracování karcinogeny prakticky nemá. Oproti ostatním druhům kávy ale obsahuje velké množství kofeinu.

* LN Někteří lidé tvrdí, že ze sedmi gramů kávy lze připravit jen espresso piccolo, ale ne lungo. Je to pravda?

Není. Všechny kávové nápoje se připravují ze stejného množství.

* LN Lze tedy říci, že obsahují i stejné množství kofeinu za předpokladu, že obě budou přetékat maximálně do třiceti vteřin?

Záleží také na množství tekutiny, ve které je kofein rozpuštěn. V espressu piccollo působí rychleji, ale kratší dobu. Z espressa lungo se do těla vstřebává pomaleji, ale zase déle působí.

* LN Kolik lidí u nás umí správně připravit espresso?

To si netroufám říct, nechci urazit český národ. Ale pokud se budeme bavit o gastronomických provozech, tak asi pět až deset procent. Možná i méně.

* LN Když jdete do kavárny či restaurace na kávu, pozorujete, jak ji připravují?

Ano. Pokud ho připravují méně než dvacet vteřin, nebo více než třicet, řeknu jim, že ho nechci.

* LN Jak často kávu reklamujete?

Ze sta nápojů jich vrátím asi osmdesát.

* LN Nepochybuji, že jste se tím dostal i do nepříjemných situací...

Ano, obsluha se často tváří překvapeně. Nevědí, jak má kafe vypadat, a diví se, proč ho chci vrátit.

* LN Šel byste do restaurace, kde byste neviděl, jak obsluha kafe připravuje?

Ano. To, zda je kvalitní, poznám i pohledem a podle chuti.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!