Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Nejdražší hovězí trápí slintavka

Česko

TOKIO Epidemie slintavky a kulhavky šířící se na jihu Japonska ohrožuje plemeno skotu wagyu. To dává jedno z nejlepších hovězích mas na světě. Plemeno je vyhledáváno i pro vysoce kvalitní kůži.

Epidemie propukla v Japonsku minulý měsíc a roznesla se již na 111 jihojaponských farem, které byly nuceny usmrtit 49 plemenných býků. Podle agentury AFP tak zůstává již jen šest býků, kteří mohou zajistit pokračování chovu tohoto plemene v jednom z jeho center, prefektuře Mijazaki na ostrově Kjúšú.

O péči o proslulé plemeno wagyu, které se kromě Mijazaki chová především v Kóbe na ostrově Honšú, kolují legendy. Skot je údajně nepředstavitelně hýčkán, jídelníček je mu obohacován pivem, pro relaxaci je mu přehrávána vážná hudba a zvířata jsou denně masírována. Základem úspěchu je ale především staletá selekce těch nejlepších jedinců, zaměřování se místo na rychlost růstu svalové hmoty na kvalitu masa a fakt, že se stáda pasou na šťavnatých loukách a dokrmují se kukuřicí a sójou.

Charakteristické mramorované maso plemene wagyu obsahuje převážně nenasycené tuky. Proslavilo se svou neuvěřitelnou křehkostí, lahodnou vůní a chutí, vyhledávají je gurmáni po celém světě. Velkoobchodní cena tohoto masa dosahuje v USA 160 dolarů, v Japonsku pak až 320 dolarů za kilogram.

Japonská vláda v posledních dnech vystupňovala své úsilí zaměřené na zastavení přenosu choroby.

Šestice ceněných býků byla přestěhována na bezpečné a izolované místo, aby se zajistilo jejich přežití. „Modlíme se, aby se nám podařilo tuto značku hovězího zachránit,“ uvedl Kodži Eidžu, představitel místního zemědělského úřadu, který očekává ztráty kolem 16 miliard jenů (3,6 miliardy korun).

Virus slintavky a kulhavky infikuje kopytníky včetně skotu, ovcí, prasat a koz, působí jim bolesti a pro mláďata je často smrtelný. Mezi zvířaty je nemoc vysoce nakažlivá.

***

SAMURAJSKÝ SKOT

* Hovězí maso plemene wagyu je označováno za nejlepší na světě. * Je známé neuvěřitelnou křehkostí, lahodnou vůní a chutí. * Masu dodává kvality staletá selekce těch nejlepších jedinců i speciální péče při chovu.

Autor: