Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

‚Nejez svíčkovou, spasíš planetu.’ Hovězí maso má totiž nejhorší uhlíkovou stopu

Premium

Svíčková s domácími knedlíky. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

  5:00
PRAHA - Londýnská univerzita Goldsmiths letos zavedla zákaz prodeje hovězího ve svém areálu. Protože je to právě tohle maso, které vede v žebříčku uhlíkové stopy potravin, tedy v objemu skleníkových plynů, jež se vyprodukují od vypiplání krávy po guláš. Klasická česká kuchyně si na maso potrpí. Pro ty, které trápí vliv jejich chování na životní prostředí, to bude rána: nejhorší uhlíkovou stopu má královna tuzemského jídelníčku, svíčková na smetaně.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Obecně platí, že čím víc se omezí živočišné produkty, tím je planeta spokojenější. Třeba vynechání tvarohu z žemlovky udělá v dopadech zásadní rozdíl. Uhlíková stopa spadne o 75 procent, plyne ze specializované kalkulačky, kterou vyvinul tým při Univerzitě Karlově.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se