Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší restaurace podle Maurera: La Degustation

Česko

PRAHA Již podruhé za sebou se stal pražský podnik La Degustation Boheme Bourgeoise nejlepší restaurací v České republice.

Umístil se nejvýše v hodnocení prestižní ročenky Maurerův výběr Grand restaurant 2011, která zítra oficiálně vychází. Stovku nejlepších restaurací v zemi nyní exkluzivně v předstihu uvádí magazín Lidových novin Esprit.

Maurerova ročenka (vychází již popatnácté) shrnuje výsledky bodování nejlepších tuzemských restaurací stovkami nezávislých hodnotitelů. Poprvé se na trhu objevila v roce 1997 pod názvem Gurmán. Speciálně pro magazín Esprit vyhlašovatelé sestavili i pořadí první stovky z celkem 616 letos do ročenky zařazených restaurací z celé republiky. V nejsledovanější první desítce kategorie „Nej ve všem“ je oproti loňsku řada překvapení.

Po loňském propadu až na 14. místo se na třetí příčku v novém průvodci sestaveném gastronomickým expertem Pavlem Maurerem dostala jediná restaurace pyšnící se u nás michelinskou hvězdičkou – Allegro – pražského pětihvězdičkového hotelu Four Seasons.

Pokračování na straně 5

Nejlepší restaurace...

Dokončení ze strany 1

Stejně jako v ročence 2010 zvítězila pražská restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, kterou jako první vyhodnotila i komise expertů.

Zvítězila v kategoriích nej v jídle a nej v obsluze, tratila pouze v hodnocení interiéru.

V první desítce se udržely vedle vítěze jenom Le Terroir, Radisson Blue Alcron a V Zátiší.

Vůbec poprvé se sem dostaly restaurace The Monastery, umístěná v nově otevřeném malostranském pětihvězdičkovém hotelu Augustine, a tři podniky mimopražské – exkluzivní Piano Nobile ze zámku Mcely, skutečně vesnická V Polích z Malých Číčovic a exotická Koishi Fish a Sushi z Brna.

„Je to pro mě důkaz, že svou práci děláme dobře a naši hosté k nám rádi chodí, Jinak by nám nedali hlasy. Celá ročenka je přece sestavena na základě dobrovolných hlasů od lidí, kteří si sami platí útratu,“ řekl spolumajitel a šéfkuchař vítězné restaurace Oldřich Sahajdák.

Historicky nejúspěšnější je restaurace V Zátiší Historicky nejúspěšnější z hlediska umístění v první desítce je letos devátá pražská restaurace V Zátiší. Mezi nejlepšími byla už v ročníku 1997.

Více čtěte v dnešní příloze Esprit

***

TOP 10

Žebříček deseti nejlepších restaurací v ČR na základě kritérií: jídlo, cena, obsluha a interiér

1. La Degustation Boheme Bourgeoise, Praha 1 2. Terasa U Zlaté studně, Praha 1 3. Allegro, Four Seasons hotel, Praha 1 4. Koishi fish & sushi, Brno 5. Le Terroir, Praha 1 6. V Polích, Malé Číčovice 26 7. Radisson Blu Alcron, Praha 1 8. Monastery, hotel The Augustine, Praha 1 9. V Zátiší, Praha 1 10. Piano Nobile, Chateau Mcely

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...