Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Němečtí pekaři si oddechli, preclíky jim zůstanou

BERLÍN/PRAHA Z kulinářského sporu uvnitř Evropské unie vyjdou s úsměvem němečtí pekaři. Jejich starosti o budoucnost preclíků a dalšího pečiva jsou zřejmě zažehnány. Neklid vyvolal návrh Evropské komise o omezení soli v potravinách.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin původně navrhoval nejvýše 1,2 procenta soli v pekařské mouce. Německý chléb ale má v průměru obsah soli okolo 1,5 procenta. Totéž navíc platí i třeba pro francouzské bagety. Centrálnímu spolku německých pekařů se návrh komise zprotivil natolik, že zahájil rozsáhlou kampaň proti omezení soli v pečivu. Podle posledních zpráv pekařská lobby uspěla, a úřad zmírní své požadavky. „Jsem si vědoma citlivosti občanů, a jsem tak připravena navrhnout vyšší hranici pro množství soli v pečivu, která by platila v omezeném období,“ řekla komisařka zodpovědná za problematiku zdraví Androulla Vassiliouvá. Podle informací německých médií tak bude na příštích šest let stanoven podíl 1,5 procenta jako krajní hranice množství soli v pečivu.

To bude ovšem ještě muset odsouhlasit Evropský parlament a jednotlivé členské země.

Silný a několikaměsíční nátlak ze strany německých pekařů ve sporu o obsah soli v pečivu donutil tento týden Evropskou komisi k umírnění jejího původního návrhu.

Spor vznikl kvůli předpisům o propagaci potravin, které by byly označovány za zdravé. Toto nařízení stanoví nejvyšší hodnoty soli, ale i cukru a tuku v potravinách. Kdo by překročil stanovené limity, nesměl by potraviny propagovat jakožto zdravé.

Protestovali zejména němečtí pekaři, kteří se obávali, že by se tak jejich celozrnné výrobky kvůli vyššímu obsahu soli ocitly mezi produkty označovanými jako nezdravé. Především preclíky měly být ohroženy. Pekaři to označili za diskriminaci tradiční výroby.

Autor: