Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Netradiční letní koktejly

Česko

Léto bez koktejlů je jako moře bez soli. Letos jsou in jednoduché osvěžující drinky na bázi rumu, vodky, tequily, whisky i vína. Barmani radí: přesně se držte receptury a značky alkoholu.

Mojito a cuba libre Dva nejoblíbenější letní drinky přijely do Evropy z Kuby. Sami Kubánci pijí zpravidla čistý rum (je nejlevnější) nebo pivo – a drinky jsou pro turisty. Přesto se ty „domácí“ chuťově liší od adaptovaných verzí ve zbytku světa.

V kubánském baru La Bodeguita del Medio v Praze, jenž je kopií stejnojmenného baru na Kubě, můžete ochutnat oba druhy – evropské a kubánské. „Liší se v postupu a mírně v chuti. Kubánci dají nejprve třtinový cukr, citronovou šťávu, sodu, mátu, kostky ledu a naposledy lijí rum, který je těžký a během pití klesá dolů. Evropané místo citronové šťávy používají čerstvou limetku a drcený led. Do mojita patří kubánský národní rum Havana Club, nejlépe tříletý Havana Club 3 aňos,“ vysvětluje Michal Farkač, šéfbarman společnosti Gastro Group, která tento bar provozuje. Pokud se chcete pokusit o vlastnoruční přípravu koktejlu pod vedením barmana, stavte se jakoukoli neděli mezi 17. a 21. hodinou.

Tipy na míchání koktejlů Tradiční drinky – caipirinha, cosmopolitan, margharita – vylepšíte čerstvým ovocem. Polovinu limetky rozdrťte drtítkem (tzv. muddler) s 1–2 lžícemi třtinového cukru, přisypte hrst čerstvého ovoce a rozmačkejte, doplňte ledem a přilijte gin nebo vodku, ideálně s příchutí daného ovoce.

„Vynechte limetku, použijte vodní meloun, lehce rozdrťte drtítkem, zasypte drceným ledem a zalijte vanilkovou vodkou,“ nabízí recept na osvěžující koktejl špičkový barman a šéf Cloud 9 sky bar & lounge hotelu Hilton Prague Roman Uhlíř. Ten také vede místní barmanské kurzy ve škole R. U. Shop Cloud 9 Bartending School. Například jednodenní kurz Namíchej a ochutnej vás naučí 9 drinků (termíny na www.rushop.cz, cena 1600 Kč).

Barman Tretter’s baru Josef Zelenka doporučuje brusinkový cosmopolitan: vyshakerujte kostky ledu, 5 cl Cranberry Finlandia Vodky s 2 cl Cointreau, šťávou z poloviny limetky a 2 cl brusinkového džusu a vlijte přes sítko do véčkové sklenice. Kousek pomerančové kůry opalte zapalovačem a jednou vymáčkněte do drinku, dodá mu pomerančový říz. Na grilování umíchejte lynchburskou limonádu z Tennessee: do půllitru nasypte pár kostek ledu, nalijte 4 cl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, 2 cl likéru Southern Comfort, 2 cl limetkové šťávy a 5 cl Spriteu. Ozdobte plátkem limetky, pomeranče a koktejlovou třešní. Velmi osvěží i vychlazené rosé na ledu. Další recepty na koktejly od profesionálních barmanů najdete na www.lidovky.cz.

Autor: