Mojito a cuba libre Dva nejoblíbenější letní drinky přijely do Evropy z Kuby. Sami Kubánci pijí zpravidla čistý rum (je nejlevnější) nebo pivo – a drinky jsou pro turisty. Přesto se ty „domácí“ chuťově liší od adaptovaných verzí ve zbytku světa.
V kubánském baru La Bodeguita del Medio v Praze, jenž je kopií stejnojmenného baru na Kubě, můžete ochutnat oba druhy – evropské a kubánské. „Liší se v postupu a mírně v chuti. Kubánci dají nejprve třtinový cukr, citronovou šťávu, sodu, mátu, kostky ledu a naposledy lijí rum, který je těžký a během pití klesá dolů. Evropané místo citronové šťávy používají čerstvou limetku a drcený led. Do mojita patří kubánský národní rum Havana Club, nejlépe tříletý Havana Club 3 aňos,“ vysvětluje Michal Farkač, šéfbarman společnosti Gastro Group, která tento bar provozuje. Pokud se chcete pokusit o vlastnoruční přípravu koktejlu pod vedením barmana, stavte se jakoukoli neděli mezi 17. a 21. hodinou.
Tipy na míchání koktejlů Tradiční drinky – caipirinha, cosmopolitan, margharita – vylepšíte čerstvým ovocem. Polovinu limetky rozdrťte drtítkem (tzv. muddler) s 1–2 lžícemi třtinového cukru, přisypte hrst čerstvého ovoce a rozmačkejte, doplňte ledem a přilijte gin nebo vodku, ideálně s příchutí daného ovoce.
„Vynechte limetku, použijte vodní meloun, lehce rozdrťte drtítkem, zasypte drceným ledem a zalijte vanilkovou vodkou,“ nabízí recept na osvěžující koktejl špičkový barman a šéf Cloud 9 sky bar & lounge hotelu Hilton Prague Roman Uhlíř. Ten také vede místní barmanské kurzy ve škole R. U. Shop Cloud 9 Bartending School. Například jednodenní kurz Namíchej a ochutnej vás naučí 9 drinků (termíny na www.rushop.cz, cena 1600 Kč).
Barman Tretter’s baru Josef Zelenka doporučuje brusinkový cosmopolitan: vyshakerujte kostky ledu, 5 cl Cranberry Finlandia Vodky s 2 cl Cointreau, šťávou z poloviny limetky a 2 cl brusinkového džusu a vlijte přes sítko do véčkové sklenice. Kousek pomerančové kůry opalte zapalovačem a jednou vymáčkněte do drinku, dodá mu pomerančový říz. Na grilování umíchejte lynchburskou limonádu z Tennessee: do půllitru nasypte pár kostek ledu, nalijte 4 cl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, 2 cl likéru Southern Comfort, 2 cl limetkové šťávy a 5 cl Spriteu. Ozdobte plátkem limetky, pomeranče a koktejlovou třešní. Velmi osvěží i vychlazené rosé na ledu. Další recepty na koktejly od profesionálních barmanů najdete na www.lidovky.cz.