Středa 24. července 2024, svátek má Kristýna
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Neublíží to dítěti? Těhotné ženy váhají s očkováním proti černému kašli, podle odborníků není čeho se bát


Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Premium
„Mám se dát očkovat proti černému kašli?“ „Je to v mém stavu bezpečné?“ „A paní doktorko, neublíží to dosud nenarozenému synovi?“ Těhotné v Česku stále váhají, zda podstoupit vakcinaci proti pertusi, tedy černému kašli. Řada z nich se s prosbami o radu obrací i na Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Přitom odborníci gravidním dlouhodobě doporučují očkování, už kvůli faktu, že tím ochrání nejen sebe, ale zejména svého potomka. Novorozenci totiž patří do množiny lidí, které černý kašel ohrožuje ze všech nejvíce, už proto, že neumějí kašlat, takže se dusí.

Lavírování českých matek je patrné i na datech – očkovaných jsou v tuzemsku jen necelá dvě procenta z nich, přičemž v zahraničí je to až 80 procent. Podle SZÚ se v nízké proočkovanosti odráží i postoj části gynekologů, kteří očkování těhotných nejsou nakloněni.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...