Sobota 13. července 2024, svátek má Markéta
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Opeření milovníci českých hroznů

Česko

V západních zemích Evropské unie je nejspíše prohlásí za ohrožený a chráněný druh.

Naopak v Česku jich jsou miliony a úřady každoročně povolují jejich odstřel. Řeč je o špačcích obecných.

PRAHA Počty klasických polních ptáků, jako jsou skřivani a koroptve, rapidně ubývají v celé Evropě i v Česku. Někteří odborníci a ornitologové z toho viní především zemědělce, kteří používají v hojné míře průmyslová hnojiva a těžkou zemědělskou techniku. Zemědělci tato nařčení odmítají, ale zároveň přiznávají, že počtu polních ptáků příliš neprospívají.

České špačky ale „nějaká“ intenzifikace zemědělství zřejmě vůbec netrápí. Spíše naopak. Poslední odhad z roku 2000 hovoří minimálně o jednom milionu hnízdících párů. Apodle jednotného programu sčítání ptáků v ČR jejich počet od té doby stoupl minimálně o dalších třicet procent.

„Je to nepochopitelné. Měl by to být druh, který je postižen intenzifikací zemědělství, ale z perspektivy Česka to neplatí. U nás jeho počty naopak narůstají. Přitom v západní Evropě skoro není,“ řekl LN ornitolog Petr Voříšek, který se zabývá monitoringem běžných druhů ptáků v Evropě.

Odborníci ani sami ornitologové si nedokážou vysvětlit jak to, že se českým špačkům daří, zatímco jejich „kolegové“ ze západu skomírají. „Je to jen odhad, ale je možné, že to souvisí se stavem lesů v Česku. Špačci totiž hnízdí v dutinách stromů, a protože naše lesy stárnou, je v nich i více dutin pro jejich hnízdění,“ spekuluje Voříšek.

Podle ředitele Českého svazu ochránců přírody Petra Stýbla obrovské počty špačků mohou souviset se zlepšením přístupu českých zemědělců. „Je to dost nevysvětlitelné. Samozřejmě od nás na západ zemědělci a sadaři používají chemii ve velkém a stromy jsou často i zasíťované, tak aby jim úrodu nikdo nesežral.

Počty špačka v ČR jsou však ojedinělé. Většinou totiž běžné druhy ptáků, kteří žijí v blízkosti člověka, mizí,“ říká Stýblo. Podle něj nejspíše počty špačků v ČR nesouvisí se stářím lesů.

„Úplně se mi to nezdá, ale je pravda, že lesů přibývá. Pořád jsou to ale lesy smrkové a s těmi nemá špaček nic společného,“ dodal Stýblo. To, že se změna ve vývoji českého zemědělství mohla podepsat i na stavech špačků v Česku, dokládá také studie Rozšíření a početnost ptáků v ČR Jiřího Reifa z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Podle ní totiž české zemědělství prodělalo na rozdíl od západoevropských zemí odlišný vývoj. „Do roku 1989 bylo dosti intenzivní, ale po pádu komunismu jeho intenzita prudce poklesla,“ píše se ve studii. A tato změna se projevila i ve vývoji početnosti polních ptáků. Úbytek se sice nezastavil, ale alespoň se snížila jeho rychlost. I proto je na tom ČR o trochu lépe než jiné západní země.

Obrovská hejna hlučných špačků, kteří dokážou imitovat i hlasy jiných druhů ptáků, způsobují potíže. V praxi to vypadá tak, že do vinohradu přiletí hejno malých a hladových ptáků. Jejich drápky strhnou na zem sladké bobule hroznů. Některé ozobou, ale většinu nechají na zemi. Celé to trvá jen okamžik. Pro vinaře to je ale definitivní konec jeho celoročního snažení. A škody jdou i do statisíců korun. V některých krajích se mohou vinaři špačkům bránit, například v Jihomoravském. Město Veselí nad Moravou letos připravilo opatření, podle kterého je možné špačky plašit střílením do okrajů hejn. Lidé, kteří budou chránit vinohrady odstřelem, ale musí nahlásit, kolik ptáků zabili a k tomu odevzdat ornitologický kroužek, na němž je napsáno datum a lokalita zástřelu.

„Zákonné podmínky jsou dané ve vyhlášce, kde je přesně stanoveno, že se může střílet pouze do okraje hejna. Pokud už hejno letí pryč, střílet se nesmí,“ upřesnil Petr Michna z veselského odboru životního prostředí.

***

Špaček obecný

Sturnus vulgaris

šedohnědý pták, 22 cm dlouhý, za letu trojúhelníkový tvar

žije v hejnech

potrava: hmyz, červy, housenky plži, bobule a plody

doba sezení na vejcích 11–12 dní, počet mláďat 5–7

Autor: