Pondělí 30. listopadu 2020svátek má Ondřej 1 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Otrava kebabem v Hradci Králové: maso bylo kontaminováno v provozovně, ukázaly testy

Kebab (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kebab (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

HRADEC KRÁLOVÉ/PRAHA Kebab, po jehož konzumaci mělo v červnu v Hradci Králové zdravotní potíže téměř osm desítek lidí, byl kontaminován přímo v bistru, které jej prodávalo. Vyplývá to ze závěru Krajské hygienické stanice. Policie případ nadále šetří.

„Obdrželi jsme výsledky z Krajské hygienické stanice, které prokázaly, že ke kontaminaci masa došlo v provozovně,” řekla serveru Lidovky.cz mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová.

Kdo přesně nese zodpovědnost za přiotrávení 77 lidí, kteří museli být ošetřeni v nemocnici, zatím není zřejmé. „Míra zavinění konkrétních osob je předmětem dalšího šetření,” dodala. Případ policisté vyšetřují pro podezření z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

Zkažené jídlo se objevilo v provozovně rychlého občerstvení Maxim v historickém centru Hradce Králové počátkem června. V tamní nemocnici během dvou dnů značně přibylo přiotrávených lidí, kteří si stěžovali na zdravotní potíže po návštěvě tohoto fastfoodu.

Provozovatel následně kamenný obchod s výdejem občerstvení z okénka na ulici sám uzavřel. „Uzavření provozovny jsme potvrdili i naším rozhodnutím, otevření provozovny bude tedy podléhat souhlasu Krajské hygienické stanice,“ uvedla tehdy po kontrole bistra mluvčí instituce Veronika Krejčí.

Kauza přiotrávení lidí z kebabu zaujala i komunistického poslance Zdeňka Ondráčka. Na svém facebookovém profilu po zmedializování případu napsal, že v kebabu z královéhradeckého bistra byl jed. Zároveň vznesl otázku, kdo jej tam dal a proč.

Vycházel přitom z reportáže v rádiu, v níž náměstek Fakultní nemocnice Hradec Králové Zdeněk Tušl uvedl, že v masu byl patrně toxin. Tušl následně ve vyjádření pro iDnes.cz vysvětlil, že toxin je skutečně jed, ale produkují jej bakterie. Maso tak nebylo otráveno úmyslně.

Máme podvyživené děti? Trend „zdravého“ stravování je tragický, říká odborník

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Špenát je hnusný, rajčata taky. Do školní jídelny nechodíme, tam nám nechutná. Jíme jen špagety a pizzu. A tak dál....

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Měření teploty u vstupu do pardubické nemocnice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Generace nevzdělaných dětí. Jen málokdo dělá při distanční výuce pokroky

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Je osm hodin ráno, učitel zakládá virtuální místnost, do které se postupně připojí žáci. Jednomu nejde mikrofon,...

SOUTĚŽ: Vyhrajte balíček 12 skvělých pudingů Dr. Oetker
SOUTĚŽ: Vyhrajte balíček 12 skvělých pudingů Dr. Oetker

Kdo by neměl rád puding? Chutná skvěle samostatně, se šlehačkou a čerstvým ovocem, ale i jako náplň do dortů. Navíc je přirozeně bezlepkový. Nyní...