Neděle 23. ledna 2022, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pacholíček z Burgundska

Česko

* VÍNO PRO TENTO TÝDEN

Říká se, že sýr je bratrem vína. K nalezení ideálního sourozeneckého páru jsou však třeba jisté znalosti. Vyzrálé sýry má většina z nás jistě spojeny s červenými víny. Náš someliér však odhaluje kombinaci zcela jinou – vyzrálý kravský sýr Comté podává s tělnatým burgundským chardonnay. „Například ke camembertu, který je ještě tvarohový, bych doporučil středně těžké červené víno s taniny, jakmile se však sýr začne roztékat, potřebuje víno, jako je Mersault,“ vysvětluje. Poloha Mersault se nachází v oblasti Cote de Beaune a společně s polohou Pommard je znalci hodnocena jako jedna z nejlepších premiers crus (kvalitních vinařských oblastí), což se také odráží ve vysoké ceně tamních vín. Radim Bobek naštěstí objevil vinařství, které sice pěstuje stejnou révu a produkuje víno stejným způsobem, ale podle přísných pravidel se již nachází za hranicí věhlasného regionu. Nemůže proto používat označení Mersault a to se pozitivně promítá do ceny. Zatímco za Mersault vždy zaplatíte více než tisíc korun, víno z vinařství Jacques Prieur lze pořídit o pár set levněji – například v Lahůdkářství Jan Paukert koupíte Clos Mathilde z roku 2007 za 770 korun.

„Je vinifikováno stejným způsobem jako Mersault, což znamená, že zraje v dubových sudech, které násobí přirozenou tělnatost chardonnay,“ vysvětluje someliér.

Odrůdě se daří na celém světě, záleží ale na vinařích, jak s ní dále pracují. Pokud zraje v nerezových tancích, získává svěží minerální chuť. Uvnitř dřevěných sudů se naopak mění v mohutné opulentní víno s vůní vanilky. Radim Bobek si však myslí, že jen v Burgundsku (odkud chardonnay původně pochází) dokážou se sudy pracovat správně, tedy tak, aby „sud nepřebil víno“.

„V nose je víno karamelové – připomíná až kávu s mlékem a má i určité ovocné složky. V chuti je to mohutné silné víno,“ popisuje someliér vzorek. Společně se pak shodujeme, že lehce připomíná pacholík. Tedy pocit hutné jistoty...

Opravdu skvěle chutná s vyzrálým kravským sýrem Comté, jehož tradice výroby sahá až do doby před naším letopočtem. Comté pochází z pohoří Jura, které se zvedá z nížiny řeky Saone, jejíž východní část leží v Burgundsku. Sníh zdejší hospodáře každoročně odřízl od okolního světa a naučil je vytvářet vydatné zásoby a chránit potraviny před zkažením. Pomocí družstevních sýráren tu proto dodnes ze stovek litrů kravského mléka lisují ohromná kola koncentrovaného sýra. Comté byl prvním sýrem, který získal označení Appelation d’Origin Controlée (A. O. C.), a celý jeho výrobní proces podléhá přísné kontrole úřadů.

Příště ochutnáme lehké víno Sancerre s kozím sýrem Sainte-Maure-de-Touraine. Připravila Tereza Kozlová

O autorovi| RADIM BOBEK someliér Lidových novin, ve svém, baru Chambre Separée pořádá Školu vín, www.chambreseparee.cz

Autor:

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

Víme, co se děje: Novinky v asistované reprodukci od ledna 2022
Víme, co se děje: Novinky v asistované reprodukci od ledna 2022

Od letošního roku platí nová pravidla ohledně asistované reprodukce. Prodlužuje se doba, kdy žena může podstoupit umělé oplodnění hrazené...