Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Po otravě kebabem v Hradci Králové zůstane v nemocnici jen jeden člověk

Česko

  10:40aktualizováno  16:03
HRADEC KRÁLOVÉ - V hradecké fakultní nemocnici zůstane do pátku už jen jeden pacient, který se počátkem týdne přiotrávil jídlem v provozovně rychlého občerstvení centru Hradce Králové. V čtvrtek po 16:00 řekl lékařský náměstek fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Ve čtvrtek ráno bylo na infekčním oddělení ještě šest lidí. U posledních pacientů trvala léčba déle, protože měli v době nákazy i jiná onemocnění. Fakultní nemocnice od začátku týdne ošetřila 57 přiotrávených lidí.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Shutterstock

„V nemocnici zůstane do zítra (pátku) už jen jeden mladý muž. V pátek by měl jít domů. V ohrožení života není. Už není ani na jednotce intenzivní péče,“ uvedl Tušl.

Krajská hygienická stanice (KHS) hodnotí otravu desítek lidí jídlem z rychlého občerstvení v centru Hradce Králové na počátku týdne jako izolovanou událost. Podle mluvčí KHS Veroniky Krejčí nejde o infekční onemocnění, které by se mělo dále přenášet mezi lidmi. „Věříme, že její příčinu se nám podaří objasnit. Podle sdělení laboratoří musíme na kompletní výsledky počkat do konce příštího týdne,“ uvedla.

Kebab, většinou zmražený a s fosfáty. Co je v pochoutce, která poslala do nemocnice desítky lidí

Podle zjištění hradecké fakultní nemocnice mohl být za otravou převážně mladších lidí toxin, který produkuje zlatý stafylokok. „Pokud by skutečně byl tento mikrob původcem daných obtíží, odpovídalo by to i našim předpokladům,“ uvedla Krejčí. Podle ní zlatý stafylokok produkuje v potravinách nebo pokrmech toxin - bakteriální jed, který po krátké době po konzumaci dané potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu se zvracením, průjmy, výraznou nevolností a to vše bez teplot.

„Tento stav je skutečně velice dramatický, naštěstí většinou relativně velice rychle odeznívá a nezanechává žádné následky. Nicméně pro definitivní potvrzení a vysvětlení celého případu je nezbytné vyčkat na výsledky dalších vyšetření, zejména vzorků potravin,“ uvedla Krejčí.

Hygiena při prohlídce neobjevila důvody k zavření

Podle hygieniků pocházelo závadné jídlo z bistra Maxim v ulici V Kopečku. Poté, co jim byly v úterý 5. června nahlášeny případy několika těžkých zažívacích obtíží, které spojovala konzumace jídla ze zmiňované provozovny, provedli na místě kontrolu, ale bistro neuzavřeli. „Při kontrole byly zjištěny určité závady, ty však nebyly takového charakteru, aby zavdaly legislativní důvod provozovnu na místě uzavřít,“ řekla Krejčí. V úterý odpoledne, kdy v nemocnici přiotrávených lidí přibývalo, uzavřel bistro sám provozovatel. „Uzavření provozovny jsme potvrdili i naším rozhodnutím, otevření provozovny bude tedy podléhat souhlasu KHS,“ uvedla.

Policie případ vyšetřuje pro podezření z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. „Dosud nebyl nikdo obviněn, stále zjišťujeme přesnou příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou,“ uvedl mluvčí krajské policie Jan Čížkovský.

Autor: