130 let

Pohankové pivo, bez lepku

Česko

OSTRAVA Lehké bezlepkové pivo z pohanky uvařil zřejmě jako první v České republice Zámecký minipivovar v Ostravě-Zábřehu.

Devítistupňové nefiltrované pivo je ideální pro osvěžení v horkých letních dnech a je také vhodné pro všechny, kteří mají alergii na lepek, řekl včera při křtu první várky sládek Václav Baron. „Pohankové pivo se ve velmi malých objemech vyrábí například v Německu nebo v Anglii. U nás je to premiéra, na trhu české bezlepkové pivo není,“ uvedl sládek.

Nové pivo je díky vysokému obsahu bílkovin kalné. Tradiční surovinu slad v něm nahradila pohanka, a tak má pěnivý nápoj výrazné zdravotní účinky. „K chuti přijde všem, kteří bojují s vrozenou alergií na lepek,“ ujistil sládek. Takzvanou celiakií trpí podle manažera zábřežského zámku Radovana Koudelky sedm až osm procent populace. „Standardní pivo lepek obsahuje, kdežto pohanka ne. Imunolog nám potvrdil, že pohankové pivo je vhodné pro tento typ alergie,“ uvedl Koudelka.

Výroba pohankového speciálu trvala podle sládka celých 48 hodin, tedy skoro čtyřikrát déle než u normálního piva. „Trpělivost byla zapotřebí při takzvaném scezování. Koupil jsem neloupanou pohanku, a velký problém byl s tím, že se ucpala celá vařicí mašina,“ vysvětlil Baron, který pohankové pivo doporučuje například cyklistům. „Ale jen v takovém množství, aby byli schopni odjet,“ smál se sládek.

Regionální mutace| Lidové noviny - Morava

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás