Vědci se pustili do výzkumu, který potvrdil, že to není jen ovoce a zelenina, čokoláda nebo čaj, co obsahuje značné množství zdraví prospěšných polyfenolů. Své překvapující závěry zveřejnili jen týden poté, co jiná studie tvrdila, že popcorn je pro děti velmi nebezpečný, především kvůli vysokému obsahu soli, který se v jedné porci rovnal až dvojnásobku denního limitu.
Polyfenoly jsou rostlinné substance, které se nacházejí v ovoci zelenině, ořechách, olivách, čajových lístcích nebo v hroznovém víně. Působí jako antioxidanty a odstraňují z těla volné radikály, které mohou poškodit buňky a tkáně v těle.
Důležité antioxidanty Polyfenoly mají až desetkrát větší antioxidační účinky než vitaminy C a E. Je známo, že celozrnné potraviny jsou zdraví prospěšné, ale doposud se mělo za to, že dobrou službu dělá v nich obsažená vláknina. Nyní vědci přehodnotili svoje poznatky a soudí, že aktivní složkou ovlivňující zdraví jsou právě polyfenoly.
„Jsme skutečně překvapeni množstvím polyfenolů, které jsme našli v popcornu. Je to zřejmě díky tomu, že není technologicky zpracován. Jsou v něm všechny skvělé složky čistého zrna, chráněného slupkou,“ řekl americký chemik Joe Vinson s tím, že podle jeho názoru je možné popcorn označit za zdravou potravinu. Zdůraznil také, že šálek popcornu obsahuje stejné množství polyfenolů jako jablko.
„V dřívějších studiích se uvádělo, že užitečnou aktivní složkou celých zrn je vláknina, což je důvod, proč možná pomáhají snížit riziko rakoviny a koronárních srdečních onemocnění,“ tvrdí vedoucí celého projektu, který působí na univerzitě v Pensylvánii. „Nedávno se ale za potenciálně důležitější začaly považovat polyfenoly. Zjistili jsme, že celozrnné produkty mají srovnatelné množství antioxidantů na gram jako ovoce a zelenina,“ dodává Vinson.