130 let
Hovězí oháňka

Hovězí oháňka | foto: Shutterstock

Restaurace se ohrazují proti Tomanovu tvrzení. Argentinské maso vůbec nemáme v nabídce, napsala Kobe

Česko
  •   18:13
Praha - Za něsťastné označila síť restaurací Kobe Restaurants tvrzení ministra zemědělství Miroslava Tomana, že polské hovězí maso bylo nabízeno v luxusních pražských restauracích s asijským názvem jakožto maso argentinské. Toman se takto vyjádřil ve spojitosti s kauzou polského masa z nevyhovujících jatek.

Restaurace se proti tvrzení ohradila na svém Facebooku. „Považujeme za vhodné uvést na pravou míru zavádějící informaci ministra zemědělství Miroslava Tomana. Zaručujeme, že toto nešťastně formulované vyjádření se žádné z našich restaurací netýká,“ napsala restaurace, kterou lidé v diskuzích začali osočovat právě na základě jejího asijsky znějícího názvu.

Toman: Podezřelé hovězí skončilo v luxusních restauracích. Polské maso vydávají za drahé argentinské

„V restauracích Kobe žádné šetření prováděno nebylo a argentinské maso nemáme vůbec v nabídce,“ dodala restaurace na svoji obhajobu a připomněla, že suroviny odebírá pouze od zavedených dodavatelů s vynikající reputací.

Na Tomana slova odpoledne reagovala také další pražský podnik. Restauraci U Moťáka zmínil Toman v přímé souvislosti s prošetřováním kauzy polského hovězího masa. Toman uvedl, že v restauraci bylo nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české, u kterého Státní veterinární správa nebyla schopna dohledat původ a datum zamražení. Karlínský podnik v reakci na Tomanova slova uvedl, že zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství, protože se cítí podle svého jednatele Romana Motovského poškozen.

Jak poznat závadné hovězí z Polska? Ptejte se řezníků, pozorně čtěte etikety

Síť restaurací Kobe má jen v Praze sedm poboček, další pak provozuje v Brně a Bratislavě. Restaurace na svých stránkách uvádějí, že veškeré jejich maso je typu Kobe. Jedná se o hovězí maso skotu wagyu, které je pěstované pod přísným dohledem v japonském Kobe. Maso waygu má přitom dvanáct stupňů kvality mramorování, podle těchto stupňů se následně odvíjí i cena samotného masa.

Autoři: , ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás