BRNO Za normálních okolností by odpočítávali poslední volné dny. Přesto si včera kuchaři i kuchařky z devíti brněnských škol stoupli ke sporákům. Pokrmy však nepřipravovali pro děti, ale pro porotu. Ve škole na Novolíšeňské se totiž konal první ročník soutěže O nejlepší školní jídelnu v Brně. Netradiční klání zřejmě nemá v republice obdoby. A podle přítomných odborníků možná ani v evropském měřítku.
„Strach jsme neměli, ale tady na mě padla nervozita,“ přiznává sympatická kuchařka Eva Otřísalová ze školy na Milénově. Úkolem každého z týmů bylo za tři hodiny připravit polévku, hlavní jídlo a moučník, a je jedno, jestli sladký zákusek, či třeba salát. Co uvaří, si volili kuchaři sami, obvykle podle toho, čím nejvíce uctí žáčky během školního roku. Zaujal například špíz ze zeleniny a rybích kousků „Kuře s jogurtovou majonézou je klasika v jiném hávu, ale dětem moc chutná. No, a okurkový salát vždy vyhrává,“ přiblížila soutěžní menu Vlasta Machálková ze školní jídelny Kounicova. Zdravě a neotřele vařil i tým pořádající školy: zaujal špíz ze zeleniny a rybích kousků, stejně jako jáhlová polévka. „Děti s ní neřeší žádný problém, jedí to úplně normálně,“ podotkla vedoucí jídelny Novolíšeňská Růžena Žižlavská. Chystal se i kuřecí řízek v brokolicovém těstíčku, nechyběly ovocné ani zeleninové saláty. Finanční limit na použité potraviny: 350 korun za 10 porcí. Hodnotila se nutriční hodnota, ale i vzhled jídla a samozřejmě chuť. Univerzální hnědá omáčka řečená UHO z let minulých by neměla šanci...
A vítěz? Zlatý pohár si odnesli kuchaři ze školní jídelny Masarova, mimo jiné za nápad naplnit rajčata masovou směsí.
Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání
Regionální mutace| Lidové noviny - Brno