ANNANDALE, Skotsko Ještě donedávna si tradiční skotskou pálenku - samozřejmě kromě samotných Skotů - vychutnávali hlavně Angličané, Američané a Francouzi. Čili obyvatelé zemí tradičně dovážejících slavnou skotskou whisky.
Národní nápoj hrdých Skotů si však v poslední době nalézá nová a rozsáhlejší odbytiště i jinde, zejména na asijském kontinentu.
Podle Gavina Hawitta, výkonného ředitele sdružení výrobců Scotch Whisky Association, se výrobci ve stále větší míře spoléhají na rychle se rozvíjející trhy v Brazílii, Rusku a hlavně ve více než miliardové Číně. „Je zde nová obrovská střední třída a oni se chtějí tímto způsobem prezentovat,“ přibližuje Gavin, proč je právě v nejlidnatější zemi světa skotská na vzestupu.
Loni výrobci vyvezli skotskou whisky za rekordních 3,1 miliardy liber. Celkové letošní prodeje z hlediska objemu stouply o dvě procenta, zatímco hodnota prodaných lahví naopak o čtyři procenta klesla. Whisky je tak podle sdružení největším skotským vývozním artiklem a předčí i ropu a zemní plyn pocházející z této části Británie.
Největší světový výrobce destilátů a zároveň největší producent skotské whisky londýnská společnost Diagea uvádí, že její čistý zisk z prodeje whisky včetně prémiové značky Johnnie Walker vzrostl podle údajů společnosti za fiskální rok končící 30. červnem o sedm procent na 2,42 miliardy liber.
Aby uspokojili rostoucí poptávku, investují výrobci do stavby nových továren, znovuotevírání zaniklých a do rozšiřování výrobní kapacity stávajících zařízení. Podle Scotch Whisky Association, která sdružuje 55 výrobců z celého Skotska, byly v posledních dvou letech ohlášeny investice do rozšíření výroby za více než 500 milionů liber. V současnosti se podle sdružení investuje do výroby skotské whisky nejvíce peněz od konce šedesátých let.
Za největší samostatnou investicí stojí právě Diageo. Firma, jejíž nejprodávanější jednodruhovou whisky je Talisker, investovala do rozšíření výroby 100 milionů liber. Za 40 milionů liber například postavila nový závod v Roseisle na severu Skotska. Na rostoucí poptávku reaguje i další skotský výrobce -Glenmorangie, kterého v roce 2005 koupila za 300 milionů liber pařížská společnost LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SA. Do nové stáčírny, skladů a celkového zvýšení výrobní kapacity o polovinu ve své továrně v Tain na Skotské vysočině hodlá firma investovat 45 milionů liber. Na zvýšenou poptávku po skotské přitom nereagují pouze velcí výrobci, ale i menší podnikatelé a nadšenci.
Jedním z nich je i oxfordský profesor psychologie spotřebitele David Thomson (54), který si chce splnit svůj dávný sen a v roce 2011 obnovit po devadesáti letech výrobu v destilérce v Annandale. „Jako odvětví můžeme vyrobit ještě mnohem víc sladové whisky,“ myslí si Thomson, který na dotaz, co si od svých plánů slibuje, řekl: „Jestli se mě ptáte, co bych rád, aby bylo mým odkazem, tak to je přivést zpět k životu palírnu a nechat ji ekonomicky životaschopnou.“
Továrna, kterou slavný palírník Johnnie Walker uzavřel v roce 1921, leží v jižním Skotsku pár kilometrů od místa, kde Thomson vyrůstal. Dávno nefungující továrnu koupil Thomson v roce 2007 od místního farmáře za milion liber. Dalších 2,8 milionu liber chce investovat do rekonstrukce, instalace zařízení a zemních prací. Kromě toho počítá s ročními náklady půl milionů liber, než v roce 2013 nebo 2014 vyrobí první lahve skotské. Celkové náklady by se tak mohly vyšplhat na šest milionů liber.
Thomson přitom nechce pouze obnovit výrobu, ale ve spolupráci s archeology z univerzity v Glasgow plánuje zrekonstruovat palírnu do původního stavu. V Annandale se zachovaly v budovy z 19. století včetně neporušeného komína z béžových cihel zakončeného stříškou ve tvaru čínské pagody.
V budoucnosti by mělo být v Annandale také návštěvnické centrum a obchod pro turisty, jehož příjmy pomohou, jak Thomson doufá, s financováním provozu palírny.
***
Národní nápoj
Pravá Scotch
Whisky...
musí splňovat pro výrobu velmi
přísné podmínky
čili musí být vypálena v palírně jen
na území Skotska, a to z vody
a sladového ječmene
následně musí být
fermentována na základě
enzymového systému,
s možností přidání dalších druhů
obilného zrna
po základní destilaci musí pálenka
obsahovat minimálně 94,8
procenta alkoholu, aby zůstala
zachována příchuť způsobená
fermentací
musí zrát minimálně tři roky
a jeden den v dubových sudech jen
na území Skotska
do lahví se smí stáčet pouze whisky
s minimálně
čtyřicetiprocentním obsahem
alkoholu
žádný jiný druh whisky nesmí být
na území Skotska vyráběn