Víte, jaké množství ryb by mělo dostat vaše dítě ve školní jídelně na den? Jeden dekagram. To přirozeně neznamená, že by mu měly kuchařky servírovat každý den centimetrový proužek filé z tresky nebo půl olejovky, ale že ryby nesmí školní jídelna zcela opomenout. Jinak by riskovala, že nedostane státní dotace, bez nichž by rodiče vyšel oběd ve škole podstatně dráž než dosud. Snad nikdy se nediskutovalo o školním stravování tak často jako teď. Nemůže za to nikdo jiný než miláček světových medií, britský kuchař Jamie Oliver. Před časem se dal slyšet, že naučí britské děti jíst zdravě. Proměna plánu ve skutečnost se sice tak docela nepovedla, ale téma zůstalo a stalo se globálním.
Škola, která si na sobě dává záležet, proto nabízí nejen atraktivní způsoby výuky, ale taky aspoň dvě jídla na výběr.
Například v pražské Základní škole Dědina se počítá i s vegetariány. Vedle standardního, převážně masitého jídla mohou žáci zvolit i jídlo bezmasé, připravené v souladu s laktoovovegetariánskými zásadami akceptujícími mléčné výrobky a vejce.
„Byly doby, kdy jsme nabízeli ještě třetí variantu, zeleninový talíř,“ vysvětluje ředitel Mojmír Dunděra. „Rodiče měli ale trochu obavy, aby děti nezůstávaly jen u zeleniny, takže jsme čistě zeleninové jídlo zrušili s tím, že zeleninový talíř se dvěma rohlíky zařazujeme vždy jen v pátek namísto bezmasého jídla.“ Jídlo z automatu Neujala se ani další věc, totiž svačiny. Rodiče se nemuseli ráno zdržovat mazáním chlebů. Škola poskytovala žemle s různými pomazánkami. Namazaná půlžemle stála nejprve tři, později pět korun. Ale výtěžnost nebyla dostatečná. „Nakonec jsme rezignovali a vedle nápojového automatu jsme pořídili ještě automat se sušenkami, müsli tyčinkami a podobnými věcmi. Ten je obklopený dětmi pořád,“ konstatuje rezignovaně ředitel.
Zdá se, že ani v Česku by Jamie Oliver se zeleninou moc neuspěl. Nehledě na to, že by se musel svou pověstnou fantazii vtěsnat nejen do výživových, ale i finančních norem.
Ty výživové předpisují, že průměrná porce má obsahovat vedle již řečeného dekagramu neboli 10 gramů ryb také 64 gramů masa, 55 gramů mléka, 19 gramů mléčných výrobků, 12 gramů tuků, 1,3 gramu cukru, 8,5 gramu zeleniny, 6,5 gramu ovoce, 140 gramů brambor a 10 gramů luštěnin.
Finanční normy se vypočítávají dost složitě a nejsou pro všechny stejné. V zásadě platí, že na úhradě za školní obědy (jen obědy, pro svačiny to neplatí), se podílejí jednak rodiče, kteří platí za potraviny, jednak stát, který platí mzdy personálu, a také zřizovatel (tedy zpravidla obec, u středních škol kraj), do jehož kompetence spadají například e n e r g i e , voda a podobně.
Skutečná cena oběda činí údajně kolem šedesáti korun.
Pro platby od rodičů jsou však stanoveny limity. Například v případě dětí mezi 7 a 10 lety je to nejméně 13,50 Kč a nejvíce 23 Kč, u starších 15 až 24,50. Dosti složitě se vypočítává příspěvek státu. Jeho výše záleží jednak na počtu strávníků v jedné škole, jednak na tom, zda se ve škole obědy vaří i vydávají, nebo jde jen o výdejnu.
V zásadě platí, že méně strávníků znamená vyšší náklady. Proto dostávají školní kuchyně (vývařovna i výdejna) s 300 strávníky 3333 korun na strávníka a rok, zatímco kuchyně se 700 strávníky jen 2811 Kč na strávníka a rok.
Na svačiny příspěvek není Pokud chtějí školy nabízet také svačiny, mohou tak činit v rámci takzvané doplňkové činnosti, avšak bez státního či obecního příspěvku.
Pokud se škola rozhodne nabízet výhradně vegetariánskou výživu, je třeba souhlas všech rodičů. Nám se podařilo objevit jen jednu školu, kde něco podobného funguje. Jde o waldorfskou mateřskou školu v pražské Dusíkově ulici, která má několik tříd. Jedna z nich má svou vlastní kuchyň a děti dostávají výhradně laktoovovegetariánskou stravu.
***
Jak může vypadat správný školní jídelníček
Pondělí
* polévka bramborová
* hrachová kaše, vejce, mexický salát
* čaj se sirupem, bílá káva
* jogurt s ovocem
Úterý
* polévka brokolicová
* rybí filé, brambory, okurkový salát
* bretaňská zelenina, brambory
* ovocný čaj teekanne
Středa
* polévka zelná
* debrecínský guláš, rýže
* žampionové rizoto, sýr, rajče
* zelený čaj s citronem
* müsli tyčinka
Čtvrtek
* polévka hovězí s pohankou
* hovězí na paprikách, těstoviny
* žemlovka s tvarohem
* čaj s medem a citronem, koktejl
* jablko
Pátek
* polévka rýžová s hráškem
* vepřová pečeně, houskové
knedlíky, zelí
* zeleninová miska, sýr, pečivo
ovocný čaj teekanne
Jídelníček je z pražské ZŠ Dědina