Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Správné pití na Štědrý večer

Česko

GASTRODETEKTIV

Slavnostní večeře si žádá slavnostní nápoje. Na své si přijdou zastánci tradičních pokrmů, milovníci zlatavého moku i světoví experimentátoři.

Jiří Mašata, sommeliér, spolumajitel poděbradské vinotéky a společnosti VIVAT VINO, s. r. o., dlouhodobě se zabývá vhodnými kombinacemi vína a pokrmu Jaká vína pít: Ke každému chodu podávejte jiné víno, vždy ve výborné kvalitě. Výsledkem snoubení by měla být dokonalá souhra vůní a chutí jídla a vína, jako např. v degustačních menu v restauraci V Zátiší (Liliová 1, Praha 1) nebo ve Wine Clubu v restauraci Bellevue (Smetanovo nábř. 18, Praha 1).

Víno a jídlo: Zahajte přípitkem pravým šampaňským, např. Champagne Premier Cru Brut značky Saint Gall (798 Kč). Smaženého kapra v trojobalu s bramborovým salátem velmi dobře doprovodí mladý Ryzlink rýnský nebo mikulovský Ryzlink vlašský od Zdeňka Peřiny (130–180 Kč, www.vinotop. cz). K pečenému lososu s bramborami nebo čočkou se hodí svěží Rulandské šedé, např. z vinařství Milana Sůkala (205 Kč, www.vinotekavino. cz). Houbový kuba se příjemně snoubí s vínem Zweigeltrebe z vyzrálých hroznů z Rodinného vinařství Sedlák (155 Kč, www.darvin. cz). Ke štrúdlu a cukroví se hodí přírodně sladké víno v kategorii výběr z bobulí z odrůd Muškát moravský a Tramín, případně Pálava, nebo levnější kvalitní Hřebečská medovina (115 Kč, www.medoviny.cz).

Servírování: Na každý typ vína použijte jiný tvar sklenic (kompletní sortiment nabízí společnost Riedel). Champagne a sekty podávejte při teplotě 5 °C, ve štíhlých a mírně uzavřených sklenicích. Bílá suchá vína při teplotě 10 °C, v mírně uzavřených sklenicích o objemu 350 ml, sladká při teplotě 6 °C v malých sklenicích na digestiv. Červená vína vyniknou ve sklenicích 500 ml a větších, mladá a lehká servírujte při teplotě 14 °C, plná a starší při 16–18 °C. Kde nakoupit: V dobře a profesionálně vedené vinotéce (např. u nás v Poděbradech) nebo u vinaře.

František Richter, sládek a majitel pivovaru a hospody U Bulovky (Bulovka 17, Praha), je spoluautorem knihy Pivo jako křen Jaká piva pít: Alkohol, a pivo zvláště, podporuje chuť k jídlu a pomáhá zažívání, má lehce sedativní účinky.

Ideální (před)vánoční nápoj!Není nutné pít ke každému chodu jiné pivo, ale mělo by s pokrmem ladit.

Pivo a jídlo: K lehkým světlým masům (ryba, kuřecí) patří piva světlá a k výraznějším masům a pokrmům piva silnější v barvě i chuti, kapku přidejte do obalu kapra. K aperitivu se hodí piva silněji chmelená, podporují chuť k jídlu. K vánoční rybí polévce a smaženému kaprovi s bramborovým salátem doporučuji typický český ležák. K vařené rybě a mořským plodům sedí typ Weissbier nebo plzeňský, k nasolené rybě typ Kölsch, ke kuřecímu řízku Weissbier. K houbovému kubovi pivo raději nepijte, houby jsou těžko stravitelné a z některých se ve spojení s alkoholem stávají nejedlé. K sladké tečce doporučuji piva typu Bock nebo trappistická, tzv. sladká piva, s vyšším obsahem alkoholu a zbytkovým extraktem, vyvažují lehkou kyselost štrúdlu nebo kořeněnou chuť vánočního pečiva. Na závěr hostiny patří piva s vysokým obsahem alkoholu, na dobré zažívání.

Servírování: Podle druhu (a etikety) servírujte pivo při teplotách 7–14 °C, nepřechlazujte – a nejlépe ze sudu. Kde nakoupit: Vyplatí se zakoupit si malý soudek a nechat si ho ve vašem oblíbeném pivovaru naplnit nebo si dopředu zajděte do specializovaných prodejen (prodáváme i u nás v hospůdce).

Concepción Molina, specialistka na španělské sherry Sherry k večeři: Sherry je speciální odrůda vína z konkrétní oblasti na jihu Španělska. Vyrábí se suché, polosuché i sladké a má mnoho chutí a vůní. Lze ho s jídlem kombinovat stejně jako víno.

Sherry a jídlo: Na začátek servírujte modrý sýr a sherry Cream Royal (383 Kč) nebo Fino Tío Mateo (388 Kč) či Manzanilla La Guita (339 Kč) s uzeným lososem, mandlemi a olivami. Skvěle si rozumí i s hlavním rybím pokrmem, dary moře i českým kaprem. K masu podávejte velmi suché sherry Amontillado Del Principe (589 Kč), které zraje okolo 16 let. S dezertem si vychutnejte Real Tesoro Pedro Ximenez s vůní sušeného ovoce a kávy nebo Royal Cream. Servírování: Sherry servírujte ve sklenicích na bílé víno, ve stejném množství. Velmi důležitá je teplota, 15–18 °C. Pouze Manzanilla a Fíno se pijí vychlazené na 8–10 °C.

Kde nakoupit: V e-shopu na www.sherry.cz.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.