Tučné ryby – prevence rakoviny?

MEDICÍNA

VÍDEŇ Pravidelná konzumace ryb možná dokáže chránit před rakovinou. Podle rakouského serveru DiePresse.com to vyplývá ze studie vědeckého týmu univerzity v německé Jeně. Tuk z ryb totiž v těle podporuje tvorbu důležitých enzymů, které chrání před škodlivými látkami a snižují riziko vzniku nádorů. Laboratorní studie jenské univerzity ukazuje, že s pravidelným přísunem nenasycených mastných kyselin z ryb riziko vzniku rakoviny klesá. Odborníci dávali 250 lidem po dobu půl roku každý týden dvě porce mořských ryb s rozdílným obsahem tuku. Analyzovali kolem dvaceti tisíc různých dědičných dispozic. Konzumace ryb aktivovala geny, které povzbuzovaly tvorbu enzymů. Ty chrání před škodlivými látkami. Aktivace genů byla podle univerzity zvlášť vysoká u účastníků studie, kteří jedli tučné ryby. „To podporuje naši domněnku, že mastné kyseliny obsažené v rybách napomáhají v těle k vybudování bariéry, která chrání před rakovinou,“ uvedl šéf studie Michael Glei.

Autor:
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.