V Kalifornii se víno prodává v tubách

HEALDSBURG Již léta se v krabicích prodávají levná a ne příliš kvalitní vína. Avšak vinařská firma Four tvrdí, že její Cabernet Sauvignon a Petite Sirah plněná do tub prodávaných v třílitrových kartonech jsou špičkou v oboru kvalitních vín v Kalifornii.

Zástupce Four Larry Leigon prohlašuje, že tyto tuby respektují životní prostředí více než lahve a přitom jsou i mnohem levnější. Víno je prý po otevření lépe uchováváno, protože uzávěr je těsnější než korková zátka.

Leigon odvážně tvrdí, že tradice jsou tu proto, aby se porušovaly, a připomíná, že lahve kdysi nahradily amfory. Profesionálové jsou však k myšlence prodávat kvalitní vína v tubě skeptičtí.

„Podle mého názoru o to nebude zájem. Lidé pijí víno k jídlu a dávají láhev na stůl. Kulaté kartony jsou vyráběny na mléko,“ podotýká Alain Vauthier ze Saint-Emilion, slavného vinařského kraje na jihozápadě Francie, kde se pěstuje odrůda bordeaux. Na luxusní trh neproniknou Dokonce i ve Spojených státech projevují někteří obezřetnost. Mark Friedrich z obchodní společnosti The Wine Shop uznává, že tuby jsou pro skladování vína vynikající. Karton ale může tomuto nápoji hodně ubrat, říká.

„Jestliže vezmete manželku do luxusní restaurace a objednáte dobré víno, budete chtít, aby číšník vyndal zátku, nebo odšrouboval uzávěr? Myslím, že tuby na luxusní trh neproniknou,“ dodává.

První série vína v tubách se prý prodává dobře. Mezinárodní scéně se vína představí na březnovém veletrhu ProWein v německém Düsseldorfu.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.