Na milovníky lahůdek čekaly v areálu kladenského zámku a jeho okolí desítky kulinářských mistrů se svými specialitami
Součástí oslav byla i soutěž v dekorativním vyřezávání nazvaná Vavřinecké melounování. Zúčastnilo se jí devět profesionálních tvůrců.
Pod jejich rukama se voňavé, šťavnaté koule měnily přímo v umělecká díla.
„Převládaly na nich květinové motivy, objevil se i motiv obličeje nebo ptáka,“ řekl organizátor soutěže David Beran. Soutěžící měli na vyzdobení ovoce jen dvě hodiny.
Melouny si soutěžící přivezli s sebou. Stovku dalších kulatých plodů organizátoři připravili pro různé soutěže, které byly součástí programu, například klání v pojídání melounů. Nebo pro ozdobné vyřezávání, o něž se později odpoledne pokusili hosté z řad politiků, herců a zpěváků.
Vavřinecké oslavy pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR už pojedenácté, z toho popáté v Kladně. Mají sloužit nejen k setkání mistrů kuchařů a cukrářů, ale především k prezentaci a propagaci jejich umění na veřejnosti.
Legenda připisuje sv. Vavřinci štědrost vůči chudým Svatý Vavřinec, patron všech kuchařů, pivovarníků, knihovníků, pradlen, studentů, hostinských a cukrářů, pocházel ze Španělska. V roce 257 našeho letopočtu byl strážcem chrámového pokladu v Římě.
Legenda vypravuje, že poklad rozdal chudým a císař Valerián ho za to nechal upéct na roštu.
Památka svatého Vavřince se připomíná 10. srpna.
Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání
Regionální mutace| Lidové noviny - Čechy