130 let
Vegetarián (ilustrační foto)

Vegetarián (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Vědci z prestižních univerzit zkoumají veganskou stravu. I kvůli boji s cukrovkou

Česko
  •   5:00
PRAHA - Michaelin syn přestal v šesti měsících prospívat a jeho psychomotorický vývoj se zpomalil. Příčinu jeho stavu, ve kterém mu hrozilo kóma, epilepsie či jiné poškození mozku, se naštěstí podařilo odhalit včas.

Militantní vegani v Paříži zaútočili na stánek s bio masem. Řezníkovi polili hlavu falešnou krví

Michaelin syn přestal v šesti měsících prospívat a jeho psychomotorický vývoj se zpomalil. Příčinu jeho stavu, ve kterém mu hrozilo kóma, epilepsie či jiné poškození mozku, se naštěstí podařilo odhalit včas. Kvůli nedostatku vitaminu B12 trpěl chudokrevností, což způsobila veganská strava jeho matky.

Veganství je moderní trend založený na odmítnutí živočišných produktů včetně medu. Lidé, kteří se stravují vegansky, mají nižší riziko cukrovky druhého typu, nejsou tak obézní a s menší pravděpodobností se u nich rozvine řada nádorů. Neobejdou se však bez denního dodávání vitaminu B12 formou potravinového doplňku.

Aby vědci získali komplexní představu, jaké dopady má na člověka veganská strava, založili letos evropskou výzkumnou síť pro studium rostlinných diet. Její součástí jsou univerzity v Oxfordu, Heidelbergu, Lyonu, Curychu, Miláně nebo Kodani.

Vegani kosmetiku ani svíčky s včelím voskem nechtějí

Za Česko se jí účastní Centrum pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. „Environmentální tlak vede řadu lidí k tomu, že omezují příjem živočišných produktů. Je proto potřeba nejenom vědět, jaké jsou zdravotní benefity tohoto rozhodnutí, ale i jaká jsou potenciální rizika a jak je eliminovat. Protože nedostatek vitaminu B12 přece není argument pro to, aby se lidé neživili vegansky,“ řekl LN Jan Gojda, zástupce přednosty pro vědu a výzkum 2. interní kliniky vinohradské fakultní nemocnice.

Je také třeba přesně změřit možné benefity veganství. Například kvůli boji s epidemií diabetu 2. typu, takzvané stařecké cukrovky, jíž v Česku trpí už milion lidí. Velká studie publikovaná v časopise Nutrients v roce 2014 totiž ukázala, že pokud lidé přijímají čistě rostlinnou stravu, snižují si riziko cukrovky až o polovinu.

Autor: Pavel Bartošek
  • Mohlo by vás zajímat
  • Vybrali jsme pro Vás