Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

VĚDECKÁ KAVÁRNA

Česko

Nový ředitel komunikace

PRAHA Ředitelem Odboru mediální komunikace Akademie věd České republiky byl jmenován novinář a televizní manažer Jan Martinek. Úkolem odboru je zlepšit vnímání základního výzkumu veřejností a posílit otevřenou a profesionální komunikaci AV ČR. Jan Martinek vystudoval Vysokou školu zemědělskou a Fakultu žurnalistiky UK. Pracoval jako novinář a televizní manažer. Začínal jako redaktor České televize. V devadesátých letech řídil zpravodajství televizí Nova a Prima. Byl generálním ředitelem TV3. Absolvoval program „Future leaders“ ve Spojených státech a kurz pro mediální manažery BBC ve Velké Británii.

VÝZVA

Chcete přispět do Vědecké kavárny? Zprávu s předmětem „Kavárna“ pošlete na e-mailovou adresu josef.matyas@lidovky.cz.

KRÁTCE Akademie nabídla církvi spolupráci

PRAHA V rámci příprav 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu nabídl předseda Akademie věd Jiří Drahoš spolupráci primasovi církve Dominiku Dukovi. Oslavy připadají na rok 2013. Podle Jiřího Drahoše je možné využít potenciál pracovišť Akademie věd při vědecké garanci příprav některých důležitých událostí. Například při zkoumání vlivu této mise v oblasti historie, literatury i umění. Pracoviště akademie by mohla přispět k jejich vědecké garanci i k odbornému zpracování. Představitelé obou institucí hovořili rovněž o možné spolupráci při vědeckém zpracovávání dalších duchovních tradic, například svatováclavské nebo svatovojtěšské. Jiří Drahoš a Dominik Duka se budou scházet podle potřeby a společně diskutovat a vzájemně se informovat. Shodli se totiž na tom, že by bylo velmi dobré více akcentovat základní pilíře evropské civilizace, jimiž jsou vzdělání, věda, kultura, státnost a víra. Drahoš počítá také s tím, že arcibiskup navštíví některá pracoviště akademie, jakmile se dohodnutá spolupráce obou institucí rozvine.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...