Jakostní víno
Z hroznů moštových odrůd, mošt musí mít nejméně 15 stupňů přírodní cukernatosti. Má být označeno názvem vinařské oblasti a obsahovat nejméně 85 % vína z odrůdy na obalu. Známkové jakostní víno se smí vyrábět smíšením nejvýše tří odrůdových jakostních vín.
Víno s přívlastkem
Odrůdová vína nedoslazovaná řepným cukrem a z vyzrálých hroznů s vyšším obsah cukru. Musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Lze smíchat nejvýše tři odrůdy. Kromě síry nesmí být použito žádné chemické konzervace. Má být označeno názvem vinařské oblasti, obce a rokem sklizně.
Kabinet
Z hroznů, jež dosáhly min. 19 stupňů přírodní cukernatosti.
Pozdní sběr
Z hroznů, jež mají nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z hroznů
Z hroznů, které dosáhly minimálně 24 stupňů přírodní cukernatosti. Těžká vína s vyšším obsahem alkoholu.
Výběr z bobulí
Bobule měly min. 27 stupňů přírodní cukernatosti. Hrozny visí během dlouhého teplého podzimu na keřích, zvolna vysychají a uvnitř zůstává koncentrovaná šťáva.
Výběr z cibéb
Z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou či z přezrálých bobulí, majících cukernatost min. 32 stupňů. Plíseň spotřebuje část vody v bobulích, ty se sklízí ručně.
Ledové víno
Z hroznů sklizených při teplotách -7 °C a nižších. Během sklizně a zpracování jsou hrozny zmraženy. Mošt musí mít nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Slámové víno
Z nejvyzrálejších hroznů, které se před zpracováním skladují na slámě či rákosu či zavěšeny ve větraném prostoru aspoň 3 měsíce. Mošt musí mít min. 27 stupňů přírodní cukernatosti. Po celou dobu se z bobulí odpařuje voda, až se podobají rozinkám.
Ročníkové víno
Z hroznů sklizených v konkrétním roce. Lze doplnit určitým množstvím vína z jiných ročníků (předpisy se liší podle zemí).
Stolní víno
Odpovídá jakostním předpisům pro révová vína (harmonická, zdravá), bez znaků jakostních vín. Z hroznů majících min. 11 stupňů přírodní cukernatosti. Není označeno názvem odrůdy, vinařské oblasti ani ročníkem. Zemské víno je stolní víno z hroznů vhodných pro jakostní víno. Hrozny mají min. 14 stupňů cukernatosti.
Mešní víno
Víno vyrobené podle pravidel křesťanských církví.
Sur lie
Víno zrající na kvasnicích.
Barrique
Víno je uloženo v dubových sudech (225 litrů), jejichž vnitřní povrch je ožehnut ohněm. Ve vůni je pak cítit aroma po dřevu, vanilka, káva, čokoláda, někdy až kouř. Sudy lze použít maximálně třikrát.
Cukernatost vína (gramy zbytkového cukru/litr)
Suché: max 4 g Polosuché: 4,1-12 g Polosladké: 12,1-45 g Sladké: min. 45 g
O autorovi| Zdroj: www.vinummoravicum.cz