Středa 1. prosince 2021, svátek má Iva
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

VINAŘSKÝ SLOVNÍČEK

Česko

Jakostní víno

Z hroznů moštových odrůd, mošt musí mít nejméně 15 stupňů přírodní cukernatosti. Má být označeno názvem vinařské oblasti a obsahovat nejméně 85 % vína z odrůdy na obalu. Známkové jakostní víno se smí vyrábět smíšením nejvýše tří odrůdových jakostních vín.

Víno s přívlastkem

Odrůdová vína nedoslazovaná řepným cukrem a z vyzrálých hroznů s vyšším obsah cukru. Musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Lze smíchat nejvýše tři odrůdy. Kromě síry nesmí být použito žádné chemické konzervace. Má být označeno názvem vinařské oblasti, obce a rokem sklizně.

Kabinet

Z hroznů, jež dosáhly min. 19 stupňů přírodní cukernatosti.

Pozdní sběr

Z hroznů, jež mají nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.

Výběr z hroznů

Z hroznů, které dosáhly minimálně 24 stupňů přírodní cukernatosti. Těžká vína s vyšším obsahem alkoholu.

Výběr z bobulí

Bobule měly min. 27 stupňů přírodní cukernatosti. Hrozny visí během dlouhého teplého podzimu na keřích, zvolna vysychají a uvnitř zůstává koncentrovaná šťáva.

Výběr z cibéb

Z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou či z přezrálých bobulí, majících cukernatost min. 32 stupňů. Plíseň spotřebuje část vody v bobulích, ty se sklízí ručně.

Ledové víno

Z hroznů sklizených při teplotách -7 °C a nižších. Během sklizně a zpracování jsou hrozny zmraženy. Mošt musí mít nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

Slámové víno

Z nejvyzrálejších hroznů, které se před zpracováním skladují na slámě či rákosu či zavěšeny ve větraném prostoru aspoň 3 měsíce. Mošt musí mít min. 27 stupňů přírodní cukernatosti. Po celou dobu se z bobulí odpařuje voda, až se podobají rozinkám.

Ročníkové víno

Z hroznů sklizených v konkrétním roce. Lze doplnit určitým množstvím vína z jiných ročníků (předpisy se liší podle zemí).

Stolní víno

Odpovídá jakostním předpisům pro révová vína (harmonická, zdravá), bez znaků jakostních vín. Z hroznů majících min. 11 stupňů přírodní cukernatosti. Není označeno názvem odrůdy, vinařské oblasti ani ročníkem. Zemské víno je stolní víno z hroznů vhodných pro jakostní víno. Hrozny mají min. 14 stupňů cukernatosti.

Mešní víno

Víno vyrobené podle pravidel křesťanských církví.

Sur lie

Víno zrající na kvasnicích.

Barrique

Víno je uloženo v dubových sudech (225 litrů), jejichž vnitřní povrch je ožehnut ohněm. Ve vůni je pak cítit aroma po dřevu, vanilka, káva, čokoláda, někdy až kouř. Sudy lze použít maximálně třikrát.

Cukernatost vína (gramy zbytkového cukru/litr)

Suché: max 4 g Polosuché: 4,1-12 g Polosladké: 12,1-45 g Sladké: min. 45 g

O autorovi| Zdroj: www.vinummoravicum.cz

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!