Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Víno bude skvělé, ukázal svátek

Česko

Vynikající úroda, ale i lepší zpracování a přísnější hodnotitelé. To jsou tři důvody, proč podle všeho letošní vína budou nezapomenutelným ročníkem. BRNO Svatomartinské je tak dobré, že ho v důsledku může být málo. Někteří vinaři pouhý den po uvedení na trh přiznávají, že mladého vína vytvořili jen tolik, kolik nezbytně potřebovali pro své zákazníky. Budou tak moci vyprodukovat více „klasických“ vín. A ta by letos mohla být výjimečná právě tak, jak to naznačuje svatomartinské.

Může za to úroda: hroznů bylo výrazně méně, ale jsou o to kvalitnější. Nepřetížené rostliny révy jim mohly dát to nejlepší, bobule nádherně uzrály. „Se svatomartinským jsme uspokojili objednávky, ale byla by škoda nedat letošnímu vínu plnou příležitost,“ přiznává například uznávaný moravský vinař Miloš Michlovský.

„Čím méně hroznů, tím kvalitnější víno, zvláště když se k tomu vydaří i počasí. A to se letos stalo,“ potvrzuje také bzenecký vinař a jednatel společnosti Arvina Zdeněk Maleňák. „S vinobraním jsme skončili teprve před týdnem. Objemově jsme tak na šedesáti procentech ročníku 2008, ale pokud se týká kvality, vypadá to zatím velmi dobře,“ pochvaluje si. Hrozny byly kvalitní, s vysokou cukernatostí.

Vinaři hrdě říkají: průměrné moravské bílé víno bývá lepší než ta dobrá dovezená z evropského jihu. Ale hned dodávají, že je to také systematickou péčí a láskou. Víno totiž i podle odborníků zůstává stále jedním z produktů s největším podílem ruční práce.

Přesto moderní technologie pronikají i do sklípků stejně jako do velkých vinařských závodů. Samozřejmostí je už šetrné odkalování suroviny v separátorech spojených s chlazením. Zbytky nahnilých bobulí se už také ve výrobním procesu nedostanou dál. Oblíbený slogan ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce však říká, že stejně jako špičkový krejčí neudělá dobrý oblek ze špatné látky, sebelepší technologie nenahradí špatné hrozny a lidskou péči o ně.

A ještě další fakt ovlivňuje kvalitu vín: odborná hodnocení. Například komise, která dává právo nosit titul svatomartinského, letos nepustila šestinu přihlášených vzorků.

A stejně je to i při vinařských soutěžích. Například při letošním klání TOP 77 se sešel sice rekordní počet 550 vzorků od 148 vinařů, pět hvězdiček jako mimořádná ale obdrželo jen šest vín, méně než v uplynulých ročnících soutěže. „Víno není horší, ale kritéria jsou náročnější. Objevuje se více mladších hodnotitelů, a ti mají přísnější jazyk,“ zdůrazňuje například zkušený vinařský odborník Eduard Postbiegl, že kvalita neklesá, ale roste.

Také u vín, která nesoutěží, však mají vinaři meč nad hlavou. Potravinářští inspektoři v Brně užívají nukleární magnetickou rezonanci, která za nepovolené přislazování či ředění vína umožňuje udělit citelné pokuty. Klasický druhák, vyrobený z už vylisovaných hroznů, vody a cukru, či bílé „zrudlé“ barvou by nemělo mít šanci.

***

Průměrné moravské bílé víno bývá lepší než ta dobrá dovezená z evropského jihu

Kritéria jsou náročnější. Objevuje se více mladších hodnotitelů, a ti mají přísnější jazyk.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...