Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Volný přichází o svůj Blok. Uskupení se od něj po aféře s neschopenkou distancuje

Bývalý poslanec Lubomír Volný foto:  Petr Topič, MAFRA

Předsedkyně Volného bloku Jana Volfová chce změnit název tohoto uskupení. Uvedla to v tiskovém prohlášení, kde se zároveň distancovala od volebního lídra strany Lubomíra Volného. Ten však na sociální síti strany napsal, že se jedná o vydírání poslanců navolených za Volný blok. Strana přitom žádné zástupce v politice nyní nemá. O dalším osudu Volného bloku tak rozhodnou jeho členové na sjezdu.
  15:50

Předsedkyně Volného bloku Jana Volfová v úterý ráno zveřejnila na webu strany prohlášení, ve kterém uvedla, že s ohledem na medializování Lubomíra Volného za zneužívání sociálních dávek je donucena učinit několik kroků.

V prvním z nich píše, že se strana distancuje a odsuzuje všechny formy a způsoby zneužívání sociálních dávek. „Takové jednání považujeme obecně za zavrženíhodné a za neslučitelné s principy a idejemi naší strany!,“ stojí v prvním bodě.

V něm Volfová poukazuje na Volného nemocenskou. Exposlanec v posledních dnech totiž čelil kritice, že zatímco pobíral nemocenské dávky, pravidelně se účastnil demonstrací proti covidovým opatřením. Bývalý politik v objíždění demonstrací během pracovní neschopnosti však nevidí problém.

Volný proslul jako poslanec, kterého museli vyvést ze Sněmovny:

17. září 2021

Odpojení se od všeho, co nás spojuje se značkou Volný blok

Volný nemocenskou pobíral od října 2021. Údajně kvůli problému, který si přivodil v minulosti jako basketbalista. Protože začal pobírat nemocenskou týden před koncem mandátu, byla ještě odvozená od poslaneckého platu. Poukázal na to Radiožurnál.

Bývalý poslanec a lídr strany Volný blok v posledních měsících navštívil několik demonstrací po celé republice. Lidé na nich protestovali nejčastěji proti očkování a proti covidovým opatřením. Redakci iDNES.cz k tomu řekl, že na shromáždění chodit „může“.

V dalším bodě Volfová poukazuje na to, že strana zahájila nutné kroky vedoucí k návratu tradičního názvu strany. „Odpojení se od všeho, co nás jakýmkoliv způsobem spojuje s, podle nás, zdiskreditovanou značkou Volný blok - název strany, logo a další grafické symboly,“ píše v prohlášení předsedkyně strany.

V něm zároveň uvádí, že podala podnět ke Smírčí komisi strany. „Ve věci šíření pomluv a veřejného křivého obvinění mé osoby za údajné oznámení médiím o zneužívání sociálních dávek Lubomírem Volným,“ dodává v prohlášení Volfová.

Na její slova již stihl na Facebooku strany Volný blok i na webu Volný blog reagovat sám exposlanec Volný. Ten své prohlášení nazval „Rozumná, ale zbytečně komplikovaná a krvavá, kapitulace Jany Volfové. Proč tak složitě a proč za cenu politické krve?“

„Porušování vlastních stanov a vytvoření situace, kdy členové nejsou členy a Česká suverenita byla nelegálně přejmenována na Volný. Proč nelegálně, když to šlo udělat legálně, kdo se k čemu chystal - zneplatnění mandátů poslanců neexistující strany?,“ reaguje v prohlášení exposlanec.

Ten v závěru svého vyjádření také mluví o vyhrožování a udávání. „Pokud by to byla pouhá chyba, dala by se v souladu se stanovami napravit, vzhledem k okamžitému šíření lží a pomluv mezi členskou základnou, vyhrožování a udáváním pro nespáchaný přestupek ve stylu STB a opakovanou lží v níže uvedeném tiskovém prohlášení,“ pokračuje v prohlášení exposlanec.

Svou reakci uzavírá slovy: „Osobně dnes předpokládám spíše úmyslné plánování budoucího vydírání poslanců navolených za Volný blok, jejichž legitimita by začala být zpochybňována, pokud by plnili sliby voličům.“

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...