Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vypadat dobře je hotová alchymie

Česko

PRAHA Dvanáct týdnů před soutěží začíná pro kulturistu Tomáše Bureše, který se pyšní titulem Mr. Universe, asketický život. Velmi přísně si hlídá, co jí a pije.

Zaměřuje se především na krůtí maso, ryby, těstoviny a nepohrdne ani hovězím masem. Snaží se jíst šestkrát až sedmkrát denně. „Snídám většinou v půl šesté vločky a vajíčka. Do práce si beru připravené jídlo v krabičkách, které si pak ohřeji,“ popisuje Bureš.

Zhruba týden před soutěží začíná „houpat s cukry“. „Dva dny se zbavuju cukrů a další dva dny je nabírám,“ popisuje Bureš. Například ve čtvrtek měl na jídelníčku pouze rýži, která nebyla osolená. „Snědl jsem jí celkem kilo a půl. Bez soli, aby se mi voda stáhla z podkoží a svaly byly pěkně vidět,“ vysvětluje kulturistickou alchymii Bureš.

„Tak dva dny před závody už skoro vůbec nepiju, protože je potřeba, aby se voda dostala z podkoží pryč a svaly se pěkně vyrýsovaly,“ popisuje Bureš.

Ze stejného důvodu, tedy aby voda stihla ze svalů odtéct, dva dny před startem už netrénuje. Dopoledne před závodem se trochu napije. „Záleží na tom, jaká je forma, jak tělo vypadá a jak se cítím. Pokud se mírně napiju, svaly se zavodní a jakoby nabobtnají,“ přibližuje. Při rozcvičení pro jistotu nesleduje soupeře. „Psychika dělá strašně moc. Stres dokáže svaly zmenšit a pohoda má naopak vliv na jejich pěkné vyrýsování,“ říká Mr. Universe. Tvrdí, že forma může přijít i odejít během dvaceti minut. „Viděl jsem to například na mistrovství Evropy v Petrohradě, kdy některé borce jako by někdo vypustil. Prostě jim svaly zmizely,“ dodává.

Kořalka místo bitky

Na své svaly je hrdý, ale nerad je ukazuje. „Na soutěžním pódiu je to něco jiného, ale když jdu v létě po ulici, není moc příjemné, když si na mě lidi ukazují. Proto taky nerad chodím na plovárny,“ líčí Bureš, který už několikrát musel rozmlouvat bitku nějakému opilci. „Někdo má pocit, že když mám svaly, musím se prát. Raději mu koupím panáka, ať je klid,“ dodává s úsměvem.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...