„Těžko můžeme počítat s tím, že se nám podstatným způsobem podaří zvýšit vývoz,“ uvedl Vala. Podle něj se unijní země brání dovozu cizích potravin různými opatřeními, což Česko nedělá. U mléčných výrobků se podíl exportu na tuzemské spotřebě už loni blížil ke 40 procentům. „Dovoz stoupá stále a výroba mlékáren v některých komoditách klesá,“ potvrdil Oldřich Obermaier z představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. Za pozitivní však považuje to, že se v tuzemsku vyrábí více pracnějších výrobků, jako jsou sýry, smetanové krémy a tvarohy. Pokles se týká čerstvého mléka a například i másla. Podle Obermaiera je ale stále český export mléka a mléčných výrobků vyšší než dovozy. „Pořád ještě vyrábíme víc, než jsme schopni spotřebovat,“ řekl.
V letošním prvním pololetí se v republice podle Českého statistického úřadu vyrobilo 1,327 miliardy litrů mléka, v meziročním porovnání o 4,4 procenta méně.
Farmáři na Vysočině, kteří jsou největšími producenty, dodali na trh přes 226 milionů litrů a jejich produkce oproti loňsku klesla pouze o procento. Podle Valy se v tomto kraji může produkce rychle vrátit na čísla před takzvanou mléčnou krizí, protože stáda dojnic se likvidovala jen výjimečně.
V ČR teď funguje kolem 45 větších mlékáren, zatímco v roce 1989 jich bylo 122. Některé podniky zanikly, jiné se sloučily. Přibývají ale mlékárny přímo na farmách.