Vyzkoušejte osvěžující okurkovou polévku

Na čerstvé salátové okurky bývá v našich končinách nezřídka zapomínáno. Tento podlouhlý plod bývá neprávem odsouván na okrajovou pozici přílohové zeleniny, anebo je zcela vytlačován okurkami naloženými, díky své pikantní chuti přitažlivějšími. Oproti tomu staří Římané a Řekové si okurku doslova zamilovali a pro francouzského krále Ludvíka XIV. byla salátová okurka pěstována ve sklenících, aby ji mohl degustovat již počátkem dubna. Tento skromně působící druh zeleniny pochází z úpatí pohoří Himálaj, kde rostl v divoké přírodě, dokud jej před nějakými 3000 lety nezačali indičtí zemědělci cíleně pěstovat. Z Indie si okurka našla cestu do Egypta a do Galileje, kde se též výborně ujala, stejně jako v ostatních koutech světa.

Při výběru čerstvé salátové okurky je dobré dbát na to, aby byla pevná po celé své délce, se sytě zelenou slupkou beze skvrn. Plody menší velikosti bývají zpravidla hodnotnější - jsou křupavější a chutnější, a navíc mají malá semínka.

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby

2 salátové okurky

polovina citronu

150 g bílého plnotučného jogurtu

100 ml tekuté smetany

120 g sýra Feta

4 lžíce čerstvého kopru + pár snítek

na ozdobení

50 ml extra panenského olivového

oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

Okurky oloupeme, podélně rozkrojíme, vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme na kousky. Vložíme do cedníku, osolíme a necháme vypotit 1 hodinu.

Po uplynutí této doby opláchneme nakrájené okurky studenou vodou a osušíme. Z půlky citronu vymačkáme šťávu. Do mixéru vložíme okurky, citronovou šťávu, kopr a olivový olej a rozmixujeme dohladka. Opepříme a vmícháme jogurt a smetanu. Sýr Feta nakrájíme na kostičky. Okurkovou polévku nalijeme do misek, posypeme sýrem, ozdobíme snítky kopru a podáváme.

Okurková polévka je nejchutnější, je-li dobře vychlazená, proto je radno ji připravit o pár hodin dříve a do doby podávání řádně chladit v lednici.

Podávejte ji s toasty z bílého nebo tmavého chleba, čerstvou bagetou nebo plackami arabského chleba.

Výtečné je i provedení s ančovičkami, kdy pozici sýra Feta zaujímají ančovičky naložené v oleji, okapané a nakrájené na kousky. Roli čerstvého kopru pak dokáže směle zastat čerstvá máta, a to ve variantě se sýrem Feta i ve variantě s ančovičkami.

4 další rady, jak vylepšit polévku

1 Exotická okurková polévka inspirovaná kuchyní asijského kontinentu se skládá ze salátových okurek (2 kousky) rozmixovaných s čerstvým zázvorem (1 lžička) a kokosovým mlékem (400 ml). Polévka je podávána vychlazená, posypaná nahrubo nastrouhanými ředkvičkami (8 kousků) a opraženými plátky mandlí (40 g), v doprovodu indického chleba nán.

2 Paprsky neúnavného řeckého slunce stály u zrodu okurkové polévky, která se připravuje rozmixováním salátových okurek (2) s ledovou vodou (20 cl), pár kapkami tabasca, čerstvou bazalkou (2 lžíce), olivovým olejem (3 lžíce) a rozinkami (25 g). Polévka se servíruje posypaná opraženými piniovými oříšky (50 g), rozinkami (25 g) a lístky bazalky, v doprovodu opečeného chleba.

3 Specialitou tureckých hospodyněk je chladivá okurková polévka, nikoliv nepodobná zdejšímu předkrmu zvanému cacik, obdobě řeckého tzatzíki. Zhotovuje se z nahrubo nastrouhané salátové okurky (1 větší) promíchané s bílým plnotučným jogurtem (500 g), vinným octem (1 lžíce), olivovým olejem (2 lžíce), čerstvou mátou (1 lžíce) a čerstvým koprem (1 lžíce).

4 Nadmíru osvěžující verzí okurkové polévky je provedení se šťavnatými zelenými jablky, nejlépe odrůdy Granny Smith. Připravuje se rozmixováním salátové okurky (1 větší), zelených jablek (5), jarní cibulky (4), šťávy z limetky, olivového oleje (80 ml), čerstvého koriandru nebo máty (2 lžíce) a pár snítek kopru. Podává se s kopečkem kysané smetany.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.