Při výběru čerstvé salátové okurky je dobré dbát na to, aby byla pevná po celé své délce, se sytě zelenou slupkou beze skvrn. Plody menší velikosti bývají zpravidla hodnotnější - jsou křupavější a chutnější, a navíc mají malá semínka.
POTŘEBUJEME:
Pro 4 osoby
2 salátové okurky
polovina citronu
150 g bílého plnotučného jogurtu
100 ml tekuté smetany
120 g sýra Feta
4 lžíce čerstvého kopru + pár snítek
na ozdobení
50 ml extra panenského olivového
oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP:
Okurky oloupeme, podélně rozkrojíme, vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme na kousky. Vložíme do cedníku, osolíme a necháme vypotit 1 hodinu.
Po uplynutí této doby opláchneme nakrájené okurky studenou vodou a osušíme. Z půlky citronu vymačkáme šťávu. Do mixéru vložíme okurky, citronovou šťávu, kopr a olivový olej a rozmixujeme dohladka. Opepříme a vmícháme jogurt a smetanu. Sýr Feta nakrájíme na kostičky. Okurkovou polévku nalijeme do misek, posypeme sýrem, ozdobíme snítky kopru a podáváme.
Okurková polévka je nejchutnější, je-li dobře vychlazená, proto je radno ji připravit o pár hodin dříve a do doby podávání řádně chladit v lednici.
Podávejte ji s toasty z bílého nebo tmavého chleba, čerstvou bagetou nebo plackami arabského chleba.
Výtečné je i provedení s ančovičkami, kdy pozici sýra Feta zaujímají ančovičky naložené v oleji, okapané a nakrájené na kousky. Roli čerstvého kopru pak dokáže směle zastat čerstvá máta, a to ve variantě se sýrem Feta i ve variantě s ančovičkami.
4 další rady, jak vylepšit polévku
1 Exotická okurková polévka inspirovaná kuchyní asijského kontinentu se skládá ze salátových okurek (2 kousky) rozmixovaných s čerstvým zázvorem (1 lžička) a kokosovým mlékem (400 ml). Polévka je podávána vychlazená, posypaná nahrubo nastrouhanými ředkvičkami (8 kousků) a opraženými plátky mandlí (40 g), v doprovodu indického chleba nán.
2 Paprsky neúnavného řeckého slunce stály u zrodu okurkové polévky, která se připravuje rozmixováním salátových okurek (2) s ledovou vodou (20 cl), pár kapkami tabasca, čerstvou bazalkou (2 lžíce), olivovým olejem (3 lžíce) a rozinkami (25 g). Polévka se servíruje posypaná opraženými piniovými oříšky (50 g), rozinkami (25 g) a lístky bazalky, v doprovodu opečeného chleba.
3 Specialitou tureckých hospodyněk je chladivá okurková polévka, nikoliv nepodobná zdejšímu předkrmu zvanému cacik, obdobě řeckého tzatzíki. Zhotovuje se z nahrubo nastrouhané salátové okurky (1 větší) promíchané s bílým plnotučným jogurtem (500 g), vinným octem (1 lžíce), olivovým olejem (2 lžíce), čerstvou mátou (1 lžíce) a čerstvým koprem (1 lžíce).
4 Nadmíru osvěžující verzí okurkové polévky je provedení se šťavnatými zelenými jablky, nejlépe odrůdy Granny Smith. Připravuje se rozmixováním salátové okurky (1 větší), zelených jablek (5), jarní cibulky (4), šťávy z limetky, olivového oleje (80 ml), čerstvého koriandru nebo máty (2 lžíce) a pár snítek kopru. Podává se s kopečkem kysané smetany.