Neděle 28. listopadu 2021, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Vyzkoušejte provensálský tian

Česko

Ačkoliv by neznalec zasazoval původ tohoto pokrmu spíše do některého z čínských regionů, pochází tian z Provence, jihofrancouzského kraje podmanivě provoněného levandulí. Provensálský výraz tian má ve skutečnosti dva významy – za prvé značí velkou, nehlubokou kameninovou nádobu a za druhé pokrm, jenž bývá v této nádobě tradičně připravován. Jeho charakteristickým znakem jsou kolečka středomořské zeleniny, zpravidla cuket, rajčat a lilků, střídající se spravedlivým způsobem a ochucených štědrým množstvím omamně vonících provensálských bylinek. Majitelé zmlsaných francouzských jazýčků vám prozradí, že chuť tianu je skutečně dokonalá pouze tehdy, jsou-li kolečka vybrané zeleniny (s výjimkou rajčat), krátce osmahnuta na olivovém oleji a až poté naskládána do zapékací mísy a upečena. Tento postup však lze doporučit pouze těm, kdo disponují přebytkem času, oproti tomu níže uvedená verze je jednodušší a ve vztahu k času i k práci šetrnější.

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby: 120 g rýže 2 středně velké cukety 3 velké cibule 6 pevných rajčat 3 snítky čerstvého tymiánu 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce čerstvé pažitky 2 snítky rozmarýnu 4 lžíce olivového oleje sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

Rýži uvaříme v osolené vodě téměř doměkka.

Troubu předehřejeme na 150 °C. Zapékací misku vymastíme jednou lžící olivového oleje. Petrželku a pažitku nasekáme a vmícháme do rýže, kterou dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Cukety, cibule a rajčata nakrájíme na plátky o šířce asi 0,5 cm.

Rýži rozložíme na dno zapékací misky. Na její povrch poklademe kolečka cuket, cibule a rajčat tak, aby se střídala a částečně překrývala. Osolíme, opepříme, zakápneme třemi lžícemi olivového oleje a posypeme lístky tymiánu a rozmarýnu. Potom vložíme pokrm do předehřáté trouby a pečeme hodinu a čtvrt.

Provensálský tian chutná naprosto nejlépe, je-li vlažný, tedy ani vytažený přímo z trouby, ani po odpočinku v ledničce. Proto je radno jej připravit o jednu hodinu dříve, než jej plánujete servírovat, tehdy bude mít tu správnou teplotu.

Příjemným doprovodem je jednoduchý salát z listů ledového salátu, polníčku anebo rukoly se zálivkou z olivového oleje a balsamikového octa.

***

4 další rady na přípravu tianu

1 Jasný vliv Iberského poloostrova se nezapře ve verzi se španělskou pikantní klobáskou chorizo. Tento tian se připravuje nachlup stejně jako základní verze (viz výše) s tím rozdílem, že se mezi kolečka cuket, cibule a rajčat vmáčknou také kolečka choriza (120 g), případně jiné klobásky ostřejší chuti.

2 V italském provedení je tian 20 minut před dokončením pečení posypán italským čerstvým sýrem Ricotta (150 g), jenž byl v misce důkladně promíchán s prolisovaným česnekem (4 stroužky), nastrouhaným parmezánem (40 g), nasekanou petrželkou (1 lžíce) a bazalkou (1 lžíce). Celkový čas pečení je stejný jako u základní verze.

3 Poněkud sytější variantou je tian s novými bramborami – na vrstvě rýže spočívají kolečka cuket, rajčat, červené cibule a nových brambor. Vše je posypáno nasekaným česnekem, tymiánem a rozmarýnou a 15 minut před koncem pečení jsou přidána filátka ančoviček (10). Celkový čas pečení je stejný jako u základní verze.

4 Odlehčenou variantou, která se zpravidla podává coby příloha k rybám a masu, je tian bez rýže. Připravuje se z koleček rajčat, cuket, cibule a lilku střídavě rozložených do zapékací mísy, posypaných nasekaným česnekem, petrželkou, tymiánem a oreganem a zakápnutých olivovým olejem. Vše se peče 40 minut.

Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Mohlo by vás zajímat