Dnes už málokdo drží prase doma. Většinou pochází od chovatele. Toto dojelo do Horní Lidče od Hustopeč.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Řezník už přišel, povytahoval si z kabely náčiní. Jde se na to.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Na zabijačce je většinou veselo. S čímž by vepř nesouhlasil, ale takový už je život.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Necelých sto šedesát kilo živé váhy se nedá zadarmo.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Vše dobře dopadlo. Nikdo nebyl dokopán, pokousán ani pořezán. Krev se musí míchat, aby se nesrazila.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Čemu v mládí přivykneš...
Autor: Petr Topič, MAFRA
Prase čeká poslední koupel. Tady na ně mají stylové troky vydlabané (nejspíš) z topolu.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Posypat kalafunou (smolou), polít horkou vodou a škrábat. Nedřív řetazy, pak zvonky.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Mezi zadní nohy se rozepře krmolec a prase se pomocí páky vytáhne na trojnožku.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Opláchnout, opálit, doholit poslední štětiny. I když, jak říkají odborníci: "Kde je chlup, tam je chuť"!
Autor: Petr Topič, MAFRA
První jdou dolů koty. Někde se paznehty srhávají, tady se s tím řezník moc nemaže.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Pak hlava.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Jo a zapomněli jsme na kořalku. "Hoď ho!"
Autor: Petr Topič, MAFRA
Nenadře se jen řezník, ale i lidé okolo. Dvůr i náčiní se musí průběžně omývat.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Ovaru bude dost.
Autor: Petr Topič, MAFRA
No ale kdyby náhodou bylo málo, pořídili jsme ještě něco navíc. Šup s tím do kotle!
Autor: Petr Topič, MAFRA
A hoď ho!
Autor: Petr Topič, MAFRA
Začíná bourání.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Rychlokurz anatomie. Zde jsou plíce, uvařit!
Autor: Petr Topič, MAFRA
Podává se první chod. Mozeček.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Střeva se musí oprat. Prvně nahrubo, pak na třicet s cibulí v pračce.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Tlusté střevo na jelita, tenké na jitrnice. Nejdřív obrátit, pak odšlemovat.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Hotovo. První, hrubá část je za námi.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Teď se bude bourat maso a připravovat na "šperky".
Autor: Petr Topič, MAFRA
Sejme se sádlo. Část se vyudí, aby bylo čím omastit salát, "přece nejsu králík, abych to jedl nasucho".
Autor: Petr Topič, MAFRA
Vzápětí z prasete zbydou jen kýty, ale i ty za chvíli míří pod nůž.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Maso musí vychladnout.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Z části se založí na paštiku. "Na pár skleniček".
Autor: Petr Topič, MAFRA
A budou škvarky.
Autor: Petr Topič, MAFRA
"A česnekem nešetři. Chci, aby to mělo chuť!"
Autor: Petr Topič, MAFRA
A už se vytahuje z kotle. Poznat, jestli už je maso dobře povařené, je alchymie. Podle znalců musí prst zajet do bůčku "jako do maminy".
Autor: Petr Topič, MAFRA
Z čistého střeva se chystá na jitrnice. Každý bere míru podle svých představ.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Špejlování vyžaduje pevnou ruku.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Jako ostatně jakákoli činnost na zabíjačce.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Žaludek a střeva už jsou připravená.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Pěchují se tlačenky. Část tradičně do žaludku, zbytek do plastových obalů.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Jelita však, alespoň tady, půjdou do tlustého. "Té chuti se nic nevyrovná!"
Autor: Petr Topič, MAFRA
Teď už jen zavařit (a dobře spočítat, kolik se jich do kotle vkládá). A je hotovo.
Autor: Petr Topič, MAFRA
"A všichni pískat, ať slyšíme, že nikdo neujídá! Večer přijdou hornolidečtí hokejoví ultras, tak ať je co položit na talíř!"
Autor: Petr Topič, MAFRA