Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Záhada pivních stupňů

Česko

ZJISTILI JSME ZA VÁS

V osmnácti, kdy jsme s kamarády konečně rozluštili, jak vytáhnout ježka z klece (jedna mezera mezi mřížkami je větší než ostatní), jsme si obstarali novou, ještě zamotanější záhadu - co znamenají stupně u piva. Hádky to byly převeliké, protože v nich šlo hlavně o to, kdo je větší pivní fajnšmekr a mazák.

Že deset stupňů znamená deset procent alkoholu, jsme všeobecně zavrhli prakticky hned. Stačilo si koupit plechovku nebo láhev piva a přečíst si etiketu.

Rozhodl jsem se zajít si pro radu k tátovi. Ten mi předal své štamgastské moudro z mládí: „Vyděl stupeň piva Ludolfovým číslem a vyjde ti procento alkoholu.“ Zázračné Ludolfovo číslo ovlivňuje leccos, ale v pivu se ho hledat nepokoušejte. Tátova verze ztroskotala na tom, že každá desítka má trochu jiné procento.

Kamarád hbitě dorazil s poměrně logickým vysvětlením, že desítka kvasí deset týdnů a dvanáctka dvanáct. Jeho teorii podporovalo i označení ležák pro dvanáctku. Ležák se jí říká proto, že si kvasí déle.

Proč se ale nezeptat přímo odborníka? Libor Vávra, obchodní sládek Pivovarů Staropramen, o pivu bude vědět určitě více. Co tajemné stupně znamenají a jakou mají souvislost s alkoholem?

„Stupňovitost udává koncentraci rozpuštěných látek ze sladu v uvařené mladině před zakvašením. Říká, kolik bylo při vaření mladiny použito sladu a kolik zkvasitelného extraktu uvařená mladina obsahuje,“ objasňuje pan Vávra.

„Množství alkoholu určuje takzvaný stupeň prokvašení, tedy kolik zkvasitelných cukrů z extraktu ze sladu kvasinky přeměnily na alkohol,“ dodává k pivu obchodní sládek Pivovarů Staropramen.

Jinými slovy určitá souvislost mezi stupněm piva a jeho alkoholickou hodnotou existuje, ale rozhodně nejde o přímou úměru. Pivovary totiž používají nejen různý základ pro původní stupňovitost, ale i varní postup a pivovarské kvasinky. Proto může například některá desítka (dnes se skrývá pod oficiálním označením výčepní pivo) obsahovat více alkoholu, než má konkurenční dvanáctka (dnes ležák). Pro plnost piva je důležité, kolik zůstalo po kvašení v pivu nezkvašeného extraktu čili rozpuštěných látek ze sladu. Stupeň prokvašení (množství alkoholu) a množství extraktu, který se neprokvasil, zásadně určují charakter piva.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!