Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Žatecký pivovar končí s tradiční výrobou a propustí většinu zaměstnanců. Provoz se nevyplácí

Česko

  7:45
Velké změny čekají Žatecký pivovar. Opustí tradiční způsob výroby piva a propustí většinu zaměstnanců. Na podnik s 220letou tradicí dopadla dvouletá pandemie koronaviru a současné drastické zdražení cen energií, především plynu a elektřiny.

Pivovar vlastní dánská společnost Carlsberg. Ke změnám vedly majitele ekonomické důvody. Žateckému pivovaru se podle jeho ředitele nedařilo již několik let, ale držel se. Citelnou ranou pak ale byla pandemie koronaviru a růst cen energií.

„Na základě rozhodnutí vlastníka ukončujeme výrobu ve staré výrobní části, to znamená spilko-sklepové hospodářství. Poslední dvouletá covidová doba a zároveň drastické zvýšení cen energií mělo na nás takový dopad, že nejsme schopni v tomto prostředí konkurenčně vyrábět pivo. Tradiční výroba je tak energeticky náročná, že při současných cenách budeme okamžitě v červených číslech,“ uvedl výkonný ředitel Žateckého pivovaru Martin Kec.

Podnik přejde na trend, který v období před pandemií zažíval obrovský boom. „Začínáme stavebně připravovat instalaci malého pivovaru s kapacitou okolo tří tisíc hektolitrů, takže se vlastně jedná o minipivovar,“ upozornil Kec.

Pro srovnání, před covidem byla produkce pivovaru přes 30 tisíc hektolitrů ročně, minulý rok to bylo okolo 24 tisíc hektolitrů.

Stávající provoz Žatecký pivovar ukončí za několik týdnů, následná přestavba a instalace nové technologie bude trvat zhruba tři měsíce. Má jít o investice v řádu nižších desítek milionů korun. Nový provoz plánuje podnik spustit v říjnu. Přijde tak o letní sezonu, která bývá nejsilnější z celého roku.

Změna se výrazně dotkne počtu zaměstnanců. Ze stávajících 43 pracovníků dostane výpověď čtyřicet. Výrazně se také změní nabízený sortiment, omezí se na sudové pivo a limitované dárkové lahve. Končí lahvová a plechovková produkce.

Využití opuštěných prostor není jasné

„Musíme se domluvit na tom, jaké značky zachováme a které vyřadíme. Ovšem tím, že budeme mít možnost dělat piva svrchně kvašená a mít uzavřené hospodářství, tak si můžeme dovolit experimentovat a přijít i s jinými značkami,“ popsal ředitel pivovaru.

Nová produkce bude podle něj mířit především do hospod a restaurací. „Myslím, že přijdeme o spoustu stávajících zákazníků, ale doufám, že budeme s novými výrobky schopni oslovit i nové,“ věří Kec.

Pomyslnou vlajkovou lodí pivovaru se má stát žatecká restaurace U Orloje, která je součástí městského turistického areálu Chrám chmele a piva a kterou si Martin Kec před časem pronajal od města a připravuje její otevření. Kromě chrámových piv z tamního minipivovaru bude nabízet všechna piva, která se ve městě Žatec vaří.

Opuštěné prostory podnik zakonzervuje, aby nedocházelo k jejich chátrání. Jaké bude jejich budoucí využití, není v tuto chvíli jasné. Změna se nedotkne provozu Muzea pivovarnictví, které podnik vybudoval v opraveném historickém domě na rohu Žižkova náměstí a Horovy ulice a jež funguje od srpna 2020.