Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zdravější je salát s jogurtem

Česko

Vánoční hostina nakonec nemusí na stůl dopadnout jako ta nejtěžší kalorická bomba. Stačí zapojit fantazii a zkusit něco nového. Co takhle místo hladké mouky zpracovat kukuřičnou a cukroví nezdobit sladkou polevou, ale sušeným ovocem?

Vánoční prohřešky, to nejsou jenom smažené kapří filety. Odlehčit žaludku můžeme i tak, že připravíme zdravější bramborový salát nebo cukroví. A přitom se neochudíme o žádnou z vánočních chutí.

„Při přípravě zdravějšího salátu nahradíme majonézu bílým netučným jogurtem. Když se majonézy nechceme zříci úplně, alespoň ji bílým jogurtem nastavíme,“ radí PhDr. Iva Málková ze sdružení Stob - Stop obezitě. Součástí salátu nemusejí být ani vajíčka a uzeniny, naopak přidejte do něj více syrové zeleniny,“ dodává. Jemně nastrouhaná syrová mrkev má podle ní mnohem více vitaminů a minerálů a dodá salátu nasládlou chuť, takže při závěrečném sladkokyselém dochucování nebude třeba cukru.

Nejrůznější náhrady klasického cukru můžete použít i při pečení cukroví na poslední chvíli. Většina receptů snese místo cukru moučky třeba med. Obsahuje minerální látky, vitamin B a důležité enzymy.

Nahradit se dá také hladká i polohrubá pšeničná mouka. Zkuste místo ní použít mouku žitnou, je bohatší na minerální látky, vitaminy a vlákninu. Variantou je i celozrnná mouka kukuřičná, která neobsahuje lepek, a hodí se tak i pro lidi, kteří musejí držet bezlepkovou dietu.

Sušené ovoce má víc cukru než čerstvé Méně obvyklou přísadou do cukroví bývají vločky a otruby, které ovšem nahradí v cukroví nebo sušenkách třeba tučnou čokoládovou náplň. Pozor by si ale měly dát kuchařky, které pečou pro malé děti. Jejich střeva totiž nejsou na trávení většího množství vlákniny připravená, a kdyby cukroví snědly víc, mohly by mít s trávením potíže.

Dobrou variantou průmyslově vyráběných džemů za pár korun jsou džemy domácí - vyrobené z čerstvého ovoce, bez konzervantů a zahušťujících přísad. Kvalitní džemy s vyšším obsahem ovoce lze i koupit. Na džemu není radno šetřit, cena se na jeho kvalitě většinou projeví.

Kdo nemá doma z letních měsíců připravenou zavařeninu, může sáhnout po sušeném ovoci. Sušené plody si zachovávají až 80 % vitaminů a obsahují také antioxidanty, minerální látky a vlákniny. Se sušeným ovocem to ale nepřehánějte, obsahuje totiž víc cukru než ovoce čerstvé. Ovoce tohoto typu nemusíte kupovat, můžete ho zkusit usušit i doma v troubě.

Náhradu snesou i máslové krémy, zkuste místo nich připravit krém pudinkový nebo tvarohový. K dispozici je také želatina nebo nízkotučné rostlinné tuky. Komu nabízené alternativní suroviny nevoní, toho možná od klasických vánočních cukrovinek odradí jejich kalorická hodnota.

„Rohlíček, pracna nebo slepované kolečko mají okolo 300 kilojoulů. Vosí hnízdo pak 500 kJ a třeba rumové koule a cukroví s máslovým krémem až 1000 kJ na jeden kus,“ říká Iva Málková. Doporučená denní energetická spotřeba se přitom pohybuje v hodnotách od 6 do 10 tisíc kilojoulů.

***

Majonéza versus jogurt

*Pokud si někdo nedokáže představit bramborový salát bez majonézy, může sáhnout po té, která je tělu alespoň něčím prospěšná. Kvalitní majonézy jsou vyrobeny z kvalitních rostlinných olejů a obsahují důležité nenasycené mastné kyseliny. Navíc v celé skleničce bývá maximálně čtvrtina žloutku. * Přesto ale platí, že majonéza je vysokoenergetická. Kdo tedy sleduje množství energie v jídelníčku, měl by sáhnout raději po jogurtu nebo jogurtové majonéze. Energetická hodnota salátu s majonézou a jogurtem 150 gramů brambor, 50 gramů zeleniny, 1 vejce, lžíce hořčice a: * 2 lžíce majonézy - 2590 kJ (48 gramů tuku) * 1 lžíce majonézy a 1 lžíce bílého polotučného jogurtu - 1755 kJ (25 gramů tuku) * 2 lžíce jogurtu - 1264 kJ (10,3 gramů tuku) 2 lžíce jogurtové majonézy - 1738 kJ (22 gramů tuku)

Autor: