Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zemřel Svatopluk Havelka

Česko

Hudební skladatel a pedagog Svatopluk Havelka zemřel včera ráno v Praze po těžké nemoci ve věku 83 let. PRAHA Svatopluk Havelka se narodil 2. května 1925 ve Vrbici ve Slezsku. Skladbu studoval soukromě u K. B. Jiráka (1945–47), současně byl posluchačem hudební vědy a hudební výchovy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Byl zaměstnán v Československém rozhlase Ostrava jako programový redaktor v oblasti folkloristiky a hudební režisér. Zajímal se o lidovou hudbu Valašska a Slezska a založil soubor Nový tanec. Od roku 1954 působil jako skladatel z povolání.

Havelkovu někdejší myšlenkovou orientaci dokládá kantáta Chvála světla či orchestrální obraz Che Guevara. Autor posléze přijal za svou křesťanskou víru. Projevuje se to ve skladbách z posledních dvaceti let – v jeho Oratoriu o Jeronýmu Pražském, v biblické kantátě Profeteia i v komorních kompozicích Tichá radost, Rozhovory duše s Bohem, Parénéze, Pocta Fra Angelicovi a například i v duchovních skladbách pro bicí nástroje. Za jeden z vrcholů jeho díla je považována apokalyptická symfonická fantazie Hommage a Hieronymus Bosch z počátku 70. let. V únoru 1990 byl jmenován profesorem skladby na HAMU v Praze, kde vyučoval do roku 2002.

Jeho častá spolupráce s filmem (celkově přes 150 celovečerních a krátkých filmů) mu vynesla významná ocenění za hudbu k filmům režiséra Vojtěcha Jasného Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci a k zfilmované pohádce Princ a večernice. Mezi jeho další filmové partitury patří Kdo chce zabít Jessii (1966), Ucho (1969), Pane, vy jste vdova (1970) nebo Božská Ema (1979).

„Byl jsem ovlivněn Janáčkem, ale hlavně Šostakovičem, Prokofjevem a Honeggerem. Ti tři byli mými hlavními vzory té doby. Líbila se mi hudba atonální, například Schönberg a jeho počáteční hudba nebo Webern. Ale dodekafonii jsem vždy považoval za úplnou blbost.“

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...